Noé bárkája újra elkészült – a holland férfi, aki megalkotta a tökéletes másolatot

0

Hirdetés

Mindenki ismeri a Bibliában elhangzott, Noé bárkájáról szóló történetet, aki a bárkát a családjának és jószágainak megmentése érdekében építette föl. Nos, Johan Huibers holland üzletember, annyira beleélte magát a történetbe, hogy felépítette Noé bárkájának tökéletes másolatát, hiszen sosem tudhatja az ember, mikor lesz rá szüksége.

Bár a férfi alkotásának célja inkább az, hogy az ember és az Isten találkozását segítse elő, hiszen véleménye szerint városa hamarosan árvíz áldozata lesz és akkor majd elérkezik a vég. A projekt ötlete 1993-ban jelent meg a férfi fejében, amikor is esti meseként a Noé bárkáját olvasta fel gyermekeinek.

Huibers aggodalmaskodása teljesen jogos, hiszen Hollandia évszázadok óta küzd a betolakodó vízzel. Az ország a tengerszint alatt helyezkedik el és például az 1959-ben lecsapott árvíz 2000 áldozat életét követelte. Az újabb természeti katasztrófa bekövetkezése egyáltalán nem kizárt, ezért sem állíthatja senki, hogy a férfi fölöslegesen aggódik.

Az építkezés során, Johan korlátozásokba ütközött, ugyanis a Hollandia csatornáiban hajózható bárka legfeljebb 230 láb hosszú és 33 láb széles lehetett. 2004-ben készült el a hajó első verziója, 2008-ban azonban a férfi elhatározta, hogy egy újabb darabot épít fel, amely teljesen a bibliai történetnek megfelelő méretekkel rendelkezik majd.

Egyeseknek úgy tűnhet, hogy a „teljes méret” kifejezés nem alkalmazható egy mitikus struktúra másolatára; valójában azonban egészen pontos információink vannak a bárka méreteit illetően. A Szentírás állítása szerint, Isten megparancsolta Noénak, hogy építsen fel egy bárkát a nagy árvíz előtt, valamint pontos méretbeli adatokat is meghatározott. Isten szavai szerint, a bárka hossza 300, szélessége 50, magassága pedig 30 könyöknek megfelelő kellett, hogy legyen.

A könyök meglehetősen ősi mértékegység; sok országban használták, és különböző jelentéssel bírt. Az általános elképzelés azonban az, hogy egy könyök egyenlő a könyöktől a középső ujj hegyéig terjedő távolsággal. A bárka építése során Johan Hubers úgy döntött, hogy a saját könyökét használja a méretek kalkulálására és ennek következtében bárkájának hossza körülbelül 130 méter hosszú lett, ami a legendás hajó, a Titanic felével egyenlő.

Hubers alkotása ma a hollandiai Dordrecht városában található és hihetetlenül népszerű a turisták körében. Talán nem is az a legvonzóbb benne, hogy két mozival és egy étteremmel rendelkezik, hiszen a bárka legtöbb vendégét éppen az vonzza, hogy elmerülhet a bibliai legenda légkörében.

Johan bárkája nagyjából 1500 ember befogadására képes. Az alkotás életnagyságú műanyag állatokkal, illetve élő csirkékkel bővült, ami még valóságosabbá teszi a történetet. Johan építményének súlya eléri a 3000 tonnát, svéd fenyőből és acélból készült, illetve összesen heten dolgoztak rajta, ráadásul egyikük sem szakember, ami azt bizonyítja, hogy Noé története valóban létezett.

Huibers következő célja, az Izraelbe való eljutás, méghozzá a bárka segítségével. Bár ehhez vontató hajókra lenne szüksége, ugyanis az alkotás motor nélkül készült el. A férfi erős hittel rendelkezik és nem véletlen, hogy ennyire vonzza a Szent Föld.


Hirdetés