10 emeletes ház 1 nap alatt? A kínaiak 29 órán belül készültek el vele

0

Hirdetés

Egy kísérlet, amelynek felvételei megdöbbentő reakciókat váltanak ki. A Broad Group kínai ingatlanfejlesztő vállalat mindössze 28 óra 45 perc alatt épített fel egy 10 emeletes lakóépületet. A cég azt állítja, világrekordot döntöttek meg egy ekkora épület felépítésével.

A 10 emeletes lakóépület kivitelezését egy moduláris rendszer tette lehetővé. A 12,19 × 2,44 × 3 méteres, moduláris tömböket előre legyártják, és a helyszínre szállítják. A tömböket daruval emelik egymásra, amelyek tízszer könnyebbek a hagyományos építkezési elemeknél, meghúzzák a csavarokat, csatlakoztatják a vizet és az áramot, és készen is van a lakóház. A tömbök a hajókonténerekhez hasonlítanak, ezért könnyen szállíthatók.

A Broad Group által kifejlesztett egyedi rozsdamentes acél alapnak köszönhetően az épület százszor ellenállóbb egy földrengés vagy egy tájfun esetében. A becslések szerint az épület akár ezer évig is megmaradhat a felszínen. A falak 22 cm-es hő- és hangszigetelő réteggel rendelkeznek, ami kilencszer vastagabb egy szabványos betonfalnál. Hasonló módon, Dél-Koreában tavaly 23 nap alatt sikerült egy teljes izolációs kórházat felépíteni. Említésre méltó még az a tény, hogy még a kiváló minőségű anyagok felhasználásával is olcsóbb egy ilyen jellegű ház felépítésének módszere, mint a hagyományos módszer.

A moduláris technológiával nemcsak hagyományos lakóépületek, de akár 200 szintes felhőkarcolók is építhetők. 2012-ben a Broad Group 220 szintes épület felépítését tervezte, de a projekt nem kapott jóváhagyást az államtól, ezért törölték. Kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő.


Hirdetés