13 tény a történetről, amelyben egy nő a padláson tartotta szeretőjét 10 éven keresztül

0

Hirdetés

Többen hallhattak már őrült szerelmi történeteket, de Walburga ’Dolly’ Oesterreich esete egészen elképesztő és akár szappanoperába illő is lehetne. A XX. század elején megtörtént eseményt természetesen sokkal botrányosabbá tette a kor rendkívül konzervatív légköre. A nyilvánosságot elborították a részletek, mivel a The Los Angeles Times havonta publikált cikkeket a különös történet részleteiről, amelyek mintha egy regényből származtak volna.

„Szerető-üggyel” is sokan találkozhattak már, de ilyen kreatív eltitkolási módszerrel már kevesen. Walburga ’Dolly’ Oesterreich, Fred Oesterreich köténygyár tulajdonos felesége volt. A fiatal nő, aki alig lehetett több harmincnál, eléggé hiányolta férjének jelenlétét, aki vagy túlságosan elfoglalt volt, vagy túlságosan részeg, hogy bármilyen romantikus cselekedetre menjen a feleségével. Dolly megelégelte férje viselkedését és szeretőjét házuk padlásra kényszerítette.

A Denevér embert, ugyanis ezt a becenevet kapta a szerető, erkölcstelen deviánsnak hívták, aki furcsa hajlamot mutatott a padláson való életre. Dolly és szeretője történetét az egyik legfurcsább szerelmi történetnek tartják, a házaspárt pedig a történelem egyik legfurcsább párjának.

Nézzük hát részeletesen, mi volt az a 13 furcsa tény, amely Walburga ’Dolly’ Oesterreich történetéhez kapcsolódik, aki a padláson őrizte szeretőjét.

13. Dolly boldogtalan házasságban élt

Dolly német bevándorló volt, aki szegény körülmények között nőtt fel egy farmon. Azzal, hogy férjhez ment a gazdag gyártulajdonoshoz, sikerült elmenekülnie a szegény élethelyzettől. Osterreich-ék egy normális és boldog párnak tűntek, azonban nem mindenki, sőt senki sem volt tisztában azzal, mi is zajlott a zárt ajtók mögött. Fred részeges volt és a pár gyakran veszekedett, ráadásul Dolly sokkal többet várt a kapcsolattól, aminek a férj nem tudott eleget tenni.

12. A szerető a férj egyik alkalmazottja volt

A férfi, aki kielégítette Dolly igényeit, valójában Fred gyárának egyik alkalmazottja, a mindössze 17 éves Otto Sanhuber, aki varrógépek javítására szakosodott. 1913 őszén, az akkor 30 éves Dolly, egy panasszal hívta fel férjét, miszerint elromlott a varrógépe és azonnali javításra szorul. Ekkor Fred, otthonába küldte a fiatal legényt, aki különösen izgatott lehetett, amikor egy szál köntösben és harisnyában látta meg a fiatal felséget.

Amíg a fiú igyekezett orvosolni a problémát, a nő egyre többet mutatott csupasz bőréből és végül az ágyban kötöttek ki.

11. A titkos ügy

Innentől kezdetét vette a titkos ügy, amely éveken át tartott. Eleinte szállodákban, illetve panziókban találkoztak, ami az idő elteltével már tehernek bizonyult. Ezt követően Dolly úgy döntött, hogy napközben otthonában éli meg a szerelem perceit, amíg férje távol van. A nő a kíváncsi szomszédoknak, akik gyanakodni kezdtek az jött-ment fiatalemberre, azt állította, hogy a csavargó mostohatestvére tartózkodik nála.

Dolly rájött, hogy a „mostohatestvér” túlságosan fölhívja magára a figyelmet, ezért úgy döntött, hogy Ottó az Oesterreich-ház padlására költözik. Ottót a szerelem annyira elvakította, hogy képes volt felmondani és a tetőtéri „börtönbe” zártatni magát a szerelem kedvéért.”

10. Az otthonos berendezés

Aki valaha járt már padláson, el sem tudja képzelni, hogy élhet valaki komfortosan ilyen körülmények között. A Los Angeles Times a lakóhelyet „fészekként” említette. Otto rendelkezésére mindössze egy matrac, egy edény és egy olajlámpa állt.

A fiú jól érezte magát, hiszen még közelebb került a szerelméhez. Emellett általában háztartásbeli feladatokat látott el: főzött, mosott, takarított. Egy olyan rendszert építettek föl, amely jól működött a szerelmespár között. Dolly kényelmesen élt és Otto elfogadta ezt a kényelmet.

9. Karrierlehetőség a padláson

Otto elégedett volt új életkörülményeivel, mivel Dolly volt az egyetlen ember az életében, aki foglalkozott vele és, akinek számított, hogy él-e vagy hal. Az érzelmi kielégülés mellett, ráadásul szobát és élelmet kapott. Bár nem folytathatta a varrógépszerelői pályáját, ami azt illeti, nem is volt megszállottja és egyébként sem volt szüksége pénzre, mivel teljes ellátásban részesült. 

Sanhuber mindig is író akart lenni és új otthona pedig megteremtette ennek a lehetőségét. Rengeteg időt kapott, hogy csiszolhassa a képességeit, ezért a fiú éjszakánként olvasott és saját kalandtörténeteinek írásán dolgozott. Szépirodalmi történetei, Dolly jóvoltából, meg is jelentek néhány irodalmi folyóiratban. Dolly rendszeresen hozott neki könyveket a könyvtárból.

8. Ami a házban volt, az nem marad ott

Az első öt év zavartalanul telt le, 1918-ban azonban Fred bejelentette, hogy eladják a házat és Los Angelesbe költöznek. Természetesen váratlanul érte a nőt ez a hír, azonban az éles esze ezt a kihívást is megoldotta. Dolly gondoskodott arról, hogy az új ház is rendelkezzen padlással, mivel szeretőjétől semmiképp sem akart megválni.  

Elintézte, hogy előbb a fiú költözzön el, s várja őket az új otthonban. Az ajtóra zárat tett és magánál tartotta a kulcsot, a férjének pedig azt hazudta, hogy bundáit szeretné biztonságban tudni.

7. Szétesőben lévő házasság

Amint azt korábban is említettük, Dolly és Fred Osterreich nagyon gyakran veszekedtek. Miután a napsütötte Los Angeles városába költöztek, Fred alkoholfogyasztási szokásai egyre csak nőttek. Két változat volt: a férfi vagy csendes és komor hangulatba burkolta magát, vagy hangos és harcias állapotba került. A gyakori veszekedés nem egyszer erőszakba torkollott, mivel Fred az a fajta férfi, aki köztudottan rágalmazta a nőket, amikor részeg volt. Szerencsére a házastársaknak nem született gyerekük, így nem kellett átélniük a szörnyűségeket, amelyek a családban zajlottak.

Ahogy Dolly és férje egyre eltávolodtak egymástól, úgy Ottóval egyre csak közeledtek egymáshoz, így tudta a nő pótolni mindazt, ami hiányzott a házasságából. Ottó ekkor már rendkívül erős volt, és szerelmük szenvedélyesebb volt, mint valaha.

6. Szeretőből gyilkos

Dolly és Ottó románca tíz évig sikeresen titokban maradt, de semmi sem tart örökké. Egyik este Oesterreich-ék ismételten botrányba keveredtek, amely különösen hangosabb volt az előzőeknél. A szerető a veszekedés során egy hangos koccanást, illetve Dolly sikoltozó hangját hallotta és megijedt, hogy a nőnek baja esett. Valójában nem történt gond, azonban a fiú kezébe vette a pisztolyát és a szoba felé vette az irányt.

Fred, a váratlan vendég láttán, bizonyára riadtnak tűnt, majd dühbe gurult és nekiesett a fiatal fiúnak. A dulakodás közben a pisztoly elsült és Otto három halálos lövést adott le Fredre.

5. Rablásnak álcázták a gyilkosságot

Otto tudta, hogy a lövéseket valószínűleg a szomszédok is meghallották, akik azonnal hívták a rendőrséget, ezért kitalálta, hogy rablásnak álcázzák a gyilkosságot. Otto elvette Fred divatos gyémántóráját és Dolly-t egy szerkénybe zárta, a kulcsot pedig elvette.

A rendőrök megérkezését követően, Dolly elmesélte, hogy egy betörő jutott a házukba és vagyontárgyakat követelt, aminek ők ellenszegültek, a betörő pedig lelőtte a férfit és elvitt néhány értékes darabot, a nőt pedig a szekrénybe zárta.

A rendőrség nem nagyon hitte el a történetet, de nem tudták elmagyarázni, hogyan zárta be magát a nő a szekrénybe.

4. Egy élet, több szerető

Fred Oesterreich halálát követően, felesége megörökölte vagyonát, vett egy új házat, természetes, Otto számára kialakított padlással. Mivel a szeretők kapcsolata az uralkodáson és a behódoláson alapult, elképzelhetetlen volt ennek a kapcsolatnak egy másik, normális formája.

Dolly új párkapcsolatot alakított ki Herman S. Shapiro ügyvéddel, aki a sok munka miatt szintén állandóan a munkahelyén tartózkodott. Az új férfi és a régi szerető nem volt elegendő, a nőnek szüksége volt még egy szeretőre, aki eltüntetné a bűncselekmény nyomait, a fegyvereket. Ekkor jött a képbe Roy Klumb.

3. A bűntett során elkövetett hibák

Senki sem tudta volna meg az igazat Fred haláláról, ha felesége nem követett volna el néhány hibát. Először is Shapiro-nak adta halott férje „ellopott” gyémántóráját. Shapiro felismerte azt, de Dolly azt hazudta, hogy megtalálta az üléspárna alatt.

Közben Dolly szakított Klumb-bal, aki bosszúból elárulta a rendőrségnek, hogy őt kérte meg a nő a fegyverek eltűntetésére. A hatóságok rájöttek arra is, hogy Shapiro az ellopott karórát viseli.

Dolly-t letartóztatták, azonban még mindig nem tudták elmagyarázni, hogyan tudta magát bezárni, ezért a vádakat elvetették.

2. Otto kiszabadulása

A rövid idő alatt, amíg Dolly rács mögött volt, elmondta Shapiro-nak a csavargó mostohatestvérről szóló történetet és megkérte párját, hogy vigyen élelmet a fiúnak.

Shapiro beleegyezett, de a találkozó nem volt zökkenőmentes. Otto az elmúlt 10 évben csak Dolly-val kommunikált és annyira hiányolta már a társaságot, hogy elmesélte Shapiro-nak a történteket, aki ezt követően elzavarta őt a házból. Otto nem akart börtönbe kerülni, ezért Kanadába menekült, Walter Kleinre változtatta nevét, és feleségül vett egy nőt.

1. A szakítás és újabb vallomás

Dolly és Shapiro hét éven át folytatták kapcsolatukat, amely szintén viharosnak és instabilnak bizonyult. Miután szakítottak a férfi mindent elmondott a rendőrségnek, Dolly és Otto rács mögé kerültek. Otto pont ekkor tért vissza Los Angelesbe. Mivel az ügy már egy éve elévült, a bűnöst és társát szabadlábra helyezték.

Otto ekkor végleg eltűnt, Dolly pedig egy újabb szeretővel szűrte össze a levet, akivel élete végéig, azaz 1961-ig marad együtt.

Az elképesztő történetről a “The Lover in the Bridge: A True Story” című film jelent meg 2018-ban.


Hirdetés


Hirdetés