5 érdekes tény a mesefiguráról, aki valóban létezett. Popeye, a tengerész története

0

Hirdetés

1937. március 26-án az amerikai Crystal City városában emlékművet állítottak a rajzfilmhősnek, Popeye tengerésznek. Ez a karakter villámgyorsan a képregények mellékszereplőjéből főszereplővé változott, majd a könyvek oldalairól a televízió képernyőjére vándorolt. Popeye gyakran hunyorította az egyik szemét, ezért is kapta becenevét, amely az angol pop-eyed szóból származik és jelentése „dülledt-szemű”. Popeye szokatlanul erős, de nehéz helyzetben egy konzervdoboz spenótot evett meg, így vált sebezhetetlenné.

Íme, néhány érdekesség, amely a rajzfilmhez és a főhőshöz kapcsolódik.

1. Popeye a tengerész valóban létezett

Popeye a tengerész, az 1930-as években megjelent rajzfilmből lett híres, de sokan talán nem tudták, hogy a rajzfilmet egy képregénysorozat előzte meg, amit azonban már a valóságban is létező Frank “Rocky” Fiegel története ihletett meg. Bár a mesefigura kissé aránytalanra sikeredett az igazi karakterhez képest, Popeye tengerész élete hatalmas sikert aratott a történelemben.

A férfi történetét Elzie Crisler Segar keltette életre. Frank Fiegel Lengyelországban született, de 1868-ban az Amerikai Egyesült Államokba vándorolt. Főleg kikötőkben dolgozott rakodómunkásként és mivel tapasztalt tengerész volt, kis idő elteltével hajóskapitányok is alkalmazták. Nagyon erős fizikummal rendelkezett, bár alig volt magasabb 160 cm-nél, bárkit legyőzött a bokszban, ráadásul mindezt csupasz kézzel tette. Így kapta meg a „Rocky” becenevet. Segar elmondása szerint Frank Fiegel mindig csíkos tengerész trikót és egy sapkát viselt, szája szélén meg non stop ott lógott a pipa.

2. Popeye születése: mellékszereplőből főhős

1919-ben Elzie Crisler Segar azt a feladatot kapta, hogy egy új mesefigurát alakítson ki. Ekkor jelentek meg a Thimble Theatre-nél Olive Oil, Castor Oil és Harold Hamgravy figurái. A képregény és a három szereplő 10 éves sikerét követően, 1929. január 17-én megjelent kiadásban, Castor Oil Dice szigetére szeretett volna eljutni, de a küldetés megvalósításához egy tengerészre volt szüksége. Ekkor találkozott a kikötőben a vén tengerésszel, Popeye-el, aki a terv szerint néhány sorozat megjelenését követően elhagyta volna képregényt. Azonban karaktere annyira sikeres lett, hogy hamarosan mellékszereplőből a sorozat főhőse lett.

3. Hasonló cselekvéssor 650 epizódon keresztül

A képregény rajzfilmmé alakult és 1933 valamint 1988 között, ötvenöt éven keresztül Popeye tengerészről csaknem 650 epizód jelent meg. Az egyes epizódok cselekménye gyakorlatilag ugyanaz. A bátor tengerész leküzdi az ellenséget és elnyeri kedvese szívét. Az első rajzfilm 1933 nyarán jelent meg és az epizód mindössze hét percig tartott. A bátor tengerészről szóló kalandot Dave Fisher rendező alkotta meg. A társaság csak 1942-ben adta át a stafétát egy másik stúdiónak.

4. Szuperfood Popeye idején

Popeye tengerész egy legyőzhetetlen erősemberről alkotott képét egy tudós egyszerű hibájának köszönheti. Aki valaha is látta a rajzfilmet, az tudja, hogy Popeye kedvence élelme a spenót, már egy spenótkonzerv elegendő volt ahhoz, hogy a tengerész szupererőre tegyen szert és még könnyebben legyőzze ellenfeleit. De vajon miért pont a spenót? 1870-ben Erich von Wolff kutatásokat végzett a különböző zöldségek vasszintjének mérésére. Amikor átírta a jegyzetfüzetből kapott eredményeket, véletlenül kihagyott egy vesszőt. Ennek eredményeként a zöldségek között a spenót lett a győztes, 3,5 mg helyett 35 mg vas mennyiségével. Így lett tehát a spenótból szuperfood az 1800-as évek végén.  A hibát csak a XX. század harmincas éveiben fedeztek fel, de Popeye és a csodazöldség története nem változott.

5. Teljes film is készült

1980-ban mindenki kedvencről, a Popeye tengerészről egy teljes film jelent meg a mozivásznon. A filmet Robert Altman rendezte, a főszerep Robin Williamsé lett. A forgatás azonban nem ment bökkenőmentesen. Az egyik jelenetben, Popeye, azaz Robin Williams irányába egy spenótos konzervdobozt vetettek el, ez azonban a színész fejét találta el. A sérülés miatt a forgatást leállították néhány hétre. A film megvalósításához egy egész kitalált várost is felépítettek, amelyet most turisták ezrei látogathatnak Málta szigetén. Napjainkban Popeye faluját családi szórakoztató komplexummá alakították át, ahol a látogatók sokat tanulhatnak a forgatás folyamatáról, csónakázhatnak, és szórakoztató programokban részesülhetnek.

Érdekes, hogy egy egyszerű ember élete milyen fantasztikus történetekre és filmekre ihlette meg a művészeket. Elizie Segar májbetegségben és leukémiában halt meg 1938-ban, kevesebb, mint tíz év elteltével, 1947-ben pedig hatalmas ereje ellenére, Frank Fiegel, azaz a valódi Popeye, a híres legenda is elhagyta a Földet.


Hirdetés


Hirdetés