A 10 leggyakoribb kérdés, amely zavarba hozhat az állásinterjú során. Így maradj talpon!

0

Hirdetés

Az állásinterjú mindenki számára hatalmas stresszforrás lehet, ráadásul még nagyobb nyomás hárul ránk, ha életünk első állásinterjújáról van szó. Az ember ilyenkor még nincs tisztában azzal, mit is várnak el tőle pontosan, nincs tapasztalata, így magáról sem tudja, hogyan viselkedik majd ebben az új, de annál fontosabb helyzetben.

Az interjú a felnőtt élet velejárója, alapja bármilyen munkahely megszerzésének, így jobb előre tisztában lenni a lehetséges kérdésekkel. Nem hátrány az sem, ha a válaszokat is össze tudjuk rakni a fejünkben.

De mik is ezek a kérdések és miért van rájuk szükség? Nos, eleinte én sem értettem, miért kérdezik ugyan azt mindenhol. Ezeknek a kérdéseknek igazából nem is a válasz a lényege, hanem a reakció: hogyan találod fel magad egy olyan szituációban, ahol önmagadról kell beszélned. Továbbá, pszichológiai szempontból is fontos lehet a szerepe a kérdésnek, hiszen a munkaadó megfigyeli, mennyire rendelkezel önismerettel és mennyire vagy tisztában a képességeiddel, mennyire vagy magabiztos, hiszen, ha nem tudod, miben vagy jó, akkor hogyan is tudnál hozzájárulni a feladatok sikeres elvégzéséhez?

Lássuk tehát a leggyakrabban előforduló kérdéseket és a javasolt válaszokat a Yahoo összeállítása szerint.

1. „Mesélj magadról”

Szerintünk: Röviden elmondhatod a tapasztalatodat és a tudásodat, amely az adott munkakör betöltéséhez hasznos lehet. Ne feledkezz meg a pozitív tulajdonságokról sem.

Szerintünk NE: Nem valószínű, hogy a munkaadót a középiskolás érdemjegyeid vagy az életfilozófiád érdekelné. Ezeket inkább hagyd meg a barátoknak estére.

2. “Tájékozódtál-e cégünkről? Találkoztál esetleg pozitív és negatív információval?”

Szerintünk: Interjú előtt mindenképp érdemes csekkolni a cég weboldalát, valamint, ha jelentkeztél egy adott állásra, legrosszabb esetben, azzal talán tisztában vagy, mi lehet a vállalat profilja. A válaszodban megemlítheted azokat a tényeket, amelyek szimpatikusak számodra a weboldal alapján. Amennyiben esetleg dolgozott már vagy jelenleg is dolgozik ismerősöd az adott vállaltnál, jelezheted, hogy rengeteg pozitívumot hallottál tőle. Reméljük a cégnek is jó a véleménye az ismerősödről, fordított esetben viszont talán mégsem érdemes felhozni az ismeretséget. A negatív kommentet illetően pedig azt válaszolhatod, hogy nem hallottál ilyenről. Bizonyára ott sem lennél, ha nem lenne szimpatikus a vállalat.

Szerintünk NE: A negatív kommenteket mellőzd, hiszen a vélemény, amit hallottál, valakinek a saját, teljesen szubjektív véleménye és egyedi helyzetéhez kapcsolódik, nem azt jelenti, hogy te is ugyan így jársz majd.

3. „Miért vagy te a megfelelő jelölt?”

Szerintünk: Mondd el, miért tetszik neked a vállalat és a te tulajdonságaid hogyan járulhatnak hozzá a cég fejlődéséhez. Esetleg megemlíthetsz néhány példát arra vonatkozóan, hogyan is oldanád meg a pozícióhoz tartozó kihívásokat, ezzel akár azonnal plusz pontot szerezhetsz, mivel előre gondolkozol a megoldásokon.

Szerintünk NE: Ne mondd, hogy nem tudod, de azt sem, hogy Nélküled nincs jövője a cégnek. Egy egészséges önbizalom mindenképp szükséges, valamint légy tisztában önmagad erősségeivel.

4. “Hol látod magad öt év múlva?”

Szerintünk: Mesélhetsz az álmaidról, a képességeidről, amelyeket még fejleszteni szeretnél a továbbiakban. Természetesen ezeket a vállalat nyújtotta előnyök segítségével könnyedén elérheted.

Szerintünk NE: Tudjuk, a világ és az élet kiszámíthatatlan és sokszor azt sem tudjuk mi lesz velünk holnap, de terveid akkor is legyenek, ne csak az interjú kedvéért. Ismételten, ne mondd, hogy nem tudod!

5. “Mit szólsz, ha azt mondanánk, úgy tűnik nem felesz meg erre a pozícióra?”

Szerintünk: Ne felejtsd el, hogy ezek a kérdések a reakcióidat mérik. A munkafolyamat során nem egyszer kerülünk nyomás alá, így tudnod kell kezelni a helyzetet akkor is, ha nemleges választ kapsz vagy, ha esetleg nem megfelelő munkát végeztél és ezt a főnököd vagy egy kollégád szóvá teszi. Megkérheted, hogy esetleg konstruktív jelleggel adjanak visszajelzést arra vonatkozóan, miért nem lennél alkalmas a pozíció betöltésére.

Szerintünk NE: Ne hagyd, hogy az indulatait vagy esetleg a düh vezéreljen. Gondolj arra, hogy ez egy vizsga, a végső eredmény majd a végén derül ki.

6. “Sorolj fel hármat az erősségeid közül!”

Szerintünk: Próbálj olyan tulajdonságokat megnevezni, amelyek elengedhetetlenek az adott munkakör elvégzéséhez. Például, ha ügyfélszolgálati munkatársnak jelentkeztél, érdemes olyanokat felsorolni, mint: kommunikatív, türelmes, kiváló problémamegoldó képesség. Figyelj arra, hogy annyit sorolj fel, amennyit kérnek, ne ess túlzásokba.

Szerintünk NE: Az ügyfélszolgálati munkatárs nem feltétlenül kell, hogy sportimádó legyen. Igyekezz releváns információt nyújtani.

7. “Sorolj fel hármat a gyengeségeid közül.”

Szerintünk: Olyan gyengeségeket sorolj fel, amelyek gyengeségek, de annyira azért nem befolyásolják a munkát. Például a maximalizmus. Számodra ez talán kicsit teher, de a munkáltató lehet, hogy még örül is majd ennek.

Szerintünk NE: Ne mondd el, mennyire érzelmes vagy, a munkahely nem erről szól.

8. „A munka néha stresszel jár. Mennyire tudod kezelni?”

Szerintünk: Kicsit filozófiai választ is adhatsz, például mondhatod, hogy a probléma, azaz a kihívás az élet és a munka része, azért van, hogy megoldjuk. Ez normális, és ha így tekintünk rá, akkor biztosan tudunk nyomás alatt dolgozni.

Szerintünk NE: Ne mondd, hogy előbb pánikba esel, öt percig, azt sem tudod, mihez fogj, de utána azért megoldod. Hagyjuk ki a drámát.

9. „Szeretnél saját vállalkozást indítani?”

Szerintünk: Mondd el, hogy te inkább beosztott típus vagy, valamint ha vezetői pozícióba is kerülsz, jobban preferálod, ha ilyen esetben is legyen fölötted egy menedzser. A saját főnöködnek lenni nem egyszerű dolog.

Szerintünk NE: Amennyiben a saját vállalkozásod elindításához szeretnél most épp egy kis pénzre szert tenni, ne kösd a leendő főnököd orrára.

10. „Felmondanál, ha sok pénzt nyernél?”

Szerintünk: Hazudnál, ha azt mondanád, hogy nem örülnél a pénznek, viszont ne felejtsd, a munka tartja épségben a tested és a lelked.

Szerintünk NE: Ne mondd, hogy azonnali hatállyal mondanál fel és az sem érdekelne, ha nem fizetik ki az utolsó hónapodat.

Ne feledkezz meg az őszinteségről sem, hiszen a bemagolt válaszok élesben, a munka során nem biztos, hogy működnek majd. Reméljük, a fenti tippek segítségedre lesznek majd és sok sikert kívánunk a munkakereséshez!


Hirdetés


Hirdetés