A férfi, aki több száz ember helyett ültetett fát

0

Hirdetés

Azt szokták mondani, hogy minden embernek élete során fel kell építenie egy házat, felnevelnie egy gyermeket és elültetnie egy fát. Az indiai származású Jadav Payeng több, mint 40 éve, 16 éves korábban ültette el az első fáját. Ez az egyszerű első lépés ma egy hatalmas erdővé nőtte ki magát.

Jadav Payeng 1963-ban született India Assam államában. Kamaszkorában egy erős árvíz szemtanúja volt Majoli szigetén, és amikor a víz visszahúzódott, hatalmas számú kígyó maradt a homokparton. Nemsokára az erdő hiánya miatt az összes hüllő elpusztult, s ez a látvány jelentette a fordulópontot Jadav életében.

Elhatározta, fákat ültet. Döntésének megvalósulását hátráltatta viszont a tény, hogy a termőföldet kedvezőtlennek minősítették. Forest Mant – ugyanis Indiában Jadavot Erdőember néven ismerik – ez az “apró” megjegyzés nem állította meg tervének megvalósításában. 1979-ben, 16 éves korábban elültette tehát első fáját a világ legnagyobb folyami szigetén, amely a Brahmaputra folyón fekszik, India keleti csücskében.

Kiköltözött a sivatagba és egyedül kezdte el a folyamatot. Először bambusz magvakat ültetett, locsolta, nevelte a palántákat, s hamarosan láthatóvá vált munkájának gyümölcse. Jadav, az erózió által fenyegetett indiai sziget puszta területét kitartó munkával zöld szigetté varázsolta.

Az Erdőember által ültetett erdő 550 hektár méretűre nőtte ki magát, amely napjainkban rengeteg állatfajnak nyújt menedéket. Megtalálhatóak itt többek között tigrisek, orrszarvúk, szarvasok, nyulak, majmok és néhány madárfaj is otthonára lelt ezen a gyönyörű, szívvel-lélekkel felépített földön.

Nem csoda, hogy Jadav különleges története a dokumentumfim készítőit is megihlette. Jitu Kalita fotós és újságíró készítette el és a filmet Jadav ismertebb nevének megfelelően, azaz a Forest Man-nek nevezte el.

Az erdő növesztése kissé lelassult, mivel a férfi megöregedett és kevesebb az energiája, de igyekszik átadni a feladatot gyermekeinek, hogy azok folytathassák ezt a gyönyörű missziót. Jadav hálás, hogy ilyen szerepet tölthetett be ezen a bolygón és egy hosszútávú célt valósíthatott meg, ugyanakkor félti munkáját, hiszen véleménye szerint a természet legnagyobb ellensége az ember, aki csak elvenni szeretne, de adni már kevésbé.


Hirdetés


Hirdetés