A kapitány teste félig a pilótafülkén kívül lógott a fagyos levegőben, de csodával határos módon túlélte a repülést

0

Hirdetés

1990. június 10-én a British Airways Malagába tartó járata örökre bevéste magát a történelembe. Röviddel a gép felszállása előtt egy munkás kicserélte a bal szélvédőt, de a biztonsági utasítások betartását nem tartotta fontosnak. Szemre válogatta ki a csavarokat és 90 darabból 84 nem bizonyult megfelelőnek. Majdnem tragédiával végződött a repülés.

Sikeresen megtörtént a felszállás Birmingham repülőteréről, csaknem 10 perc telt el a felszállás kezdetétől, a pilóták kicsatolták a vállhevedereket, Tim Lancaster pilóta pedig a másik szíjat is meglazította. A légiutaskísérő személyzet felkészült az italok és az ételek felszolgálására, amikor is hatalmas zajra lett figyelmes mindenki. Az utasok pánikba estek.

A frissen felszerelt szélvédő kiszakadt és a nyomáskülönbség hatására Lancaster kapitányt kiszippantotta a levegő. A szerencsétlenségben a szerencse az volt, hogy a lába a műszerfalba szorult, egyébként meg, ha a kapitány kirepül, aminek továbbra is fennállt a veszélye, azonnal a hajtőműbe kerülhetett, ami a halálát és a gép lezuhanását okozta volna.

Lancaster felső teste a fagyos levegőben lebegett és nem is gondolták volna, hogy egyáltalán túléli a balesetet, a fülkébe azonban nem húzhatták vissza, mivel a hirtelen nyomásvesztés is a végzetes lehetett.

A helyzet azonnali megoldást követelt. A fedélzet egyik kollégája, Nigel Ogden erősen megragadta a kapitány lábait és minden erejével azon dolgozott, hogy el ne engedje. A jeges szél, amit csak tudott, kiszippantott a kabinból és a férfi alig tudta már visszatartani a pilótát. Minden próbálkozása ellenére, Tim kijjebb csúszott még néhány centivel. Úgy tűnt, el kell engednie kollégáját, de Ogden arra gondolt, hogy nem lesz képes Lancaster kapitány családjának szemébe nézni, ha most elengedi a lábát. A levegő majdnem őt is kiszippantotta, amikor is megkért egy másik légiutas-kísérőt, hogy kösse a pilóta székhez őt is és a kapitány lábait is.

Az kabinban összegyűlt személyzet minden tagja szemtanúja volt annak, ahogy Lancaster kapitány arcbőre beszürkül. Alistair Atkinson másodpilóta megkapta a kényszerleszállásra vonatkozó engedélyt, amelyet sikeresen végre is hajtott. Nem volt gond a leszálással, sőt nem is volt szükség az utasok evakuálására, azok a szokásos módon távozhattak a fedélzetről.

Csodával határos módon, Tim Lancaster túlélte a katasztrófát, bár súlyos fagyási sérülésekkel, zúzódásokkal és kéztöréssel szállították kórházba, ahol csaknem fél évet töltött. Az eszméletvesztésből való felébredést követően az első szavai a következők voltak: „Éhes vagyok!”

Miután helyrejött, pilótaként tovább folytatta munkásságát. A karbantartási menedzser, sorsáról, aki a szélvédőcseréért volt felelős, nincs semmilyen információ, de az tény, hogy ezentúl az összes karbantartási szolgáltatás alapos ellenőrzésen esik át.


Hirdetés