A körömhold segít észrevenni, ha egészségügyi problémád van

0

Hirdetés

Valószínűleg mindenki megfigyelte már a köröm alján lévő félhold alakú foltokat.  Ez a félhold fontos része a köröm szerkezetének és annak elszíneződése, alakjának és méretének megváltozása betegség jelenlétére utalhat. Fontos időben észlelni a változásokat, így a korai diagnózis megállapítása akár komolyabb problémák megelőzését is elősegítheti.

A körömhold, vagy más néven a lunula hiánya minden egyes ujjunkon más-más betegségre utalhat. Mit jelent a félhold hiánya az egyes ujjakra nézve?

Kisujj – akkor van rendben, ha a kisujjon lévő körömhold gyakorlatilag láthatatlan, vagy teljesen hiányzik. A vese, a vékonybél és a szív munkájához kapcsolódik. A túl nagy körömhold kisujjon való megjelenését a magas vérnyomás okozhatja.

Gyűrűsujj – a nyirokrendszer működéséért felel. A rosszul látható lunula anyagcsere problémákra utalhat. A lunula hiánya abelső elválasztású mirigyek működési zavarát jelezheti.

Középső ujj – az agy, a szív- és érrendszer munkájához kapcsolódik. Az félhold hiánya érrendszeri problémákat és megnövekedett vérnyomást jelezhet.

Mutatóujj – teljes hiánya vagy halvány jelenléte a máj, a bélrendszer, a hasnyálmirigy vagy a női nemi szervek betegségére utalhat.

Hüvelykujj – a tüdő és a lép munkáját jeleníti meg. A lunula a hüvelykujjon látható a legjobban, mérete azonban nem lépheti túl a köröm hosszának 25%-át. A folt hiánya mentális betegségre is utalhat.

Szervezetünk a problémák jelzésére különböző jeleket küld, érdemes megfigyelni testünket és elsajátítani az egyes tüneteket, mert így könnyen rátalálhatunk a probléma gyökerére is. A kínai orvoslás szerint a köröm állapota a máj funkcióinak zavarára utalhat. Nézzük a 10 leggyakrabban előforduló jelet és annak okát!

1. Az elszíneződött körömnek a színtől függően több oka lehet, például a sárga köröm a tápanyaghiány miatt, de túl sok körömlakk használatának következtében is kialakulhat. A fehér köröm a vashiányra, a barna pajzsmirigybetegségre, a szürke tüdő- vagy szívproblémára utal.

2. A hámló és könnyen töredező körmöket a pajzsmirigy működési zavara okozhatja. Napjainkban azonban kezünk rengeteg vegyszernek, mosogatószernek van kitéve, így akár az is okozhatja a sérült köröm állapotát.

3. A megvastagodott körmöt a cukorbetegség, az ízületi gyulladás vagy a tüdőbetegség is okozhatja. A sárga, megvastagodott és nehezen növekedő köröm ekcéma vagy pikkelysömör következménye lehet.

4. Homorú alakú köröm vagy más nevén a kanál köröm vashiány esetében fordulhat elő.

5. A körmökön megjelenő fehér foltok Stressz vagy a tápanyagbevitelbe felmerült egyensúlyhiány következtében jelenhetnek meg. Maguktól eltűnnek, de érdemes odafigyelni a harmóniára, mert az állandó stressznek sokkal súlyosabb következményei is lehetnek.

6. Vízszintes vonalak vagy Beau-vonalak, amelyek kemoterápia, vagy sérülés következtében fordulhatnak elő.

7. A köröm megvastagodása és alakjának elváltozás a tüdő- szív- vagy májproblémákra mutathat rá. A lágy körmök a Hippokratész-ujj, vagy más néven óraüvegköröm jelei.

8. A körmökön megjelenő fehér vonal arra utal, hogy stressz vagy májprobléma miatt fehérjehiány van a szervezetben. Legtöbbször a vonalak a hüvelykujjon, a középső- és a mutatóujjon jelennek meg.

9. Ha függőleges, sötét vonalakat lát, azok a köröm alatti melanomára hívják fel a figyelmet.

10. Az erek sérülése esetén vérzés alakulhat ki a köröm alatt, ezáltal nagy, vörös vonalak keletkeznek a köröm alatt. Egyes esetekben a piros vonal a pikkelysömör vagy az ízületi gyulladás jele.

Az emberi test egy fantasztikus szerkezet, amely állandó jeleket küld annak állapotáról. Egészségünk és az egészséges körmök megőrzése érdekében, táplálkozzunk választékosan, együnk több zsíros halat, sárgarépát és dióféléket.


Hirdetés


Hirdetés