A macska gyógyító hatással bír – íme 7 tény, amely alátámasztja, miért is érdemes a cicák társaságában élni

0

Hirdetés

Sokan csak azért döntenek a macskatartás mellett, mivel úgy vélik, hogy kevesebb teendő van vele, mint egy kutyával, ugyanakkor mégis egy családtaggal bővülhet az otthon. Legtöbben talán egyetértenek azzal a közhiedelemmel, hogy a macskák távolságtartóak és általában akkor közelednek, amikor kedvük tartja, a nap nagy részét alvással töltik és úgy teljes egészben inkább maguknak valók. A macskák kifejezetten fejlett és értelmes állatok, akik nagyjából egy felnőtt emberrel egyenlő értelemmel rendelkeznek.

Azt már kevesebben tudják, hogy a macskák nem is annyira önzőek, mint gondolnánk, nagyon kifinomult érzékekkel rendelkeznek, és hihetetlen sok figyelmet képesek nyújtani gazdiknak. Észreveszik, ha gondozójuk nincs rendben, egyfajta gyógyító erővel bírnak, békét és nyugalmat idéznek elő.

Íme 7 tény, amely alátámasztja, hogy a macska a házban jótékony hatással bír az ember szervezetére.

1. A dorombolás megléte

Mindannyian ismerjük azt a hangot, amelyet a macska a dorombolás közben szokott kiadni. Ez a hangrezgés több funkciót lát el. Elsősorban a cicák azért dorombolnak, hogy elősegítsék a gazdájukkal és az egymással való kommunikációt, másodszor a dorombolással jelzik a szükségleteiket, például, hogy éhesek, vagy a fájdalmat és a félelmüket, harmadszor pedig, a jó érzés kifejezésére használják a dorombolást, amikor elégedettek, vagy épp a szeretet és a barátság kifejezésére összpontosítanak.

Jól ismert tény, hogy a dorombolás pihentető hatással bír, megnyugtatja mind az állatot, mind pedig az őt körülvevő emberereket is, segít a rossz közérzet és a stressz megszüntetésében. De tudta, hogy segíthet az ember csontozatának és izomzatának gyorsabb helyreállításában is?

A dorombolás jellemzően 20 és 140 GHz közötti rezgéseket eredményez. Egyes tanulmányok azt állítják, hogy a 18 és 35 GHz közötti frekvenciák pozitív hatással lehetnek a különböző sérülések gyógyulására. Tehát, ha egyszer megtörténik, hogy kocogás közben izomhúzódást szenved, most már tudja, hogy kihez kell fordulnia segítségért (de természetesen ne felejtse meglátogatni kezelőorvosát sem).

Az izomzat helyreállítása mellett, a macska csökkentheti a szívbetegségek előfordulásának esélyét és hozzájárul a tüdő funkciójának javításához. A cica megléte erősebb immunrendszert eredményez, egyes kutatások szerint, ráadásul, ha a gyermeket életének első éveiben cicák vették körül, akkor ennek köszönhetően csökkenhet a légúti- és fülfertőzések kockázata is.

  1. Elősegítik a minőségi alvást

Több cicagazdi állítása szerint, sokkal jobban alszik egy macska társaságában, mint egy másik ember társaságában.

Ez bármely más háziállatra igaz, nem csak a macskákra, ráadásul egy, az alvással foglalkozó klinika is ugyanerre a következtetésre jutott egy kutatás során. A kutatás eredményei szerint, az emberek 41%-a azt állítja, hogy a házi kedvencük pozitív hatással van az alvás minőségére. Ugyanakkor a kutatás alanyainak 20%-a az állította, hogy az ágyban, a gazdival együtt alvó állat, zavarja a pihenést.

A macskák kifejezetten szeretnek az emberhez bújni, hiszen ilyenkor szeretetre és védelemre vágynak. Engedjük is meg nekik, hiszen ennek köszönhetően mi is felszabadultabbnak érezzük majd magunkat és könnyebb lesz az elalvás is.

  1. A macskák hozzájárulnak a hangulat javításához és a szorongás csökkentéséhez

A macskákkal történő játék során a szervezetünk dopamint és szerotonint termel, amelyek kedvezően hatnak a hangulat javítására, ennek következtében pedig elősegítik a szorongás csökkentését.

A macskákkal történő élet sosem unalmas, hiszen a házi kedvencek mindig valamilyen szórakoztató tevékenységgel állnak elő. Már az is sokat segíthet, ha csak macskák viselkedéséről szóló humoros videókat nézegetünk az internetet. Sokan alkalmazzák ezt a technikát, hiszen jókedvre deríti a nézőket, egyes kutatások szerint, ráadásul növelik az ember teljesítőképességét is.

A macskás simogatásával eltöltött percek, csökkentik a stressz és a szorongás mértékét, ezáltal csökken a vérnyomás is és nyugodtabbnak érezhetjük magunkat. Egy tanulmányban résztvevők szerint, a 83%-uk állandóan macskák társaságában van, 67% szerint pedig, szükség esetén, mindig megkapják a háziállatoktól nyújtott érzelmi támogatást.

  1. A macskák hatása a gyerekekre

Annak ellenére, hogy sokan úgy gondolják, káros lehet a gyermekre a háziállat tartása, az állatok (különösen a macskák) jelenléte egy olyan otthonban, ahol gyermekek is tartózkodnak, mindig jót jelent. Erre a következtetésre jutottak a kutatók, miszerint az állatok minimálisra csökkentik a gyermekeknél megjelenő allergia valószínűségét. Néhány tudós azt állította, hogy a macskák megakadályozhatják az asztma kialakulását a csecsemőknél.

5. Segíthetik az autizmussal élőket

Az autizmussal élők egyik fő jellemvonása, hogy nehezen képesek a másokkal való kommunikációra és ezen probléma megoldása érdekében fejlesztették ki az állatokkal történő terápiát, ugyanis az autizmussal élők könnyebben alakítanak ki szoros kapcsolatot az állatokkal.

A kutatások szerint, a háziállatok között felnövekvő gyerekek sokkal nyitottabbak és könnyebben barátkoznak másokkal, jobban megtalálják a helyüket a társaságokban. A dopamin mellett, a macskák simogatásának következtében az oxitocin elnevezésű hormon szintje is növekszik, ennek eredményeként pedig növekszik a bizalom és a szeretet.

  1. A macskák nem önzőek

Sokan azt gondolják, hogy a macskák önzőek, önmagukkal vannak elfoglalva és nincs szükségük senkire. A tudósok szerint azonban, ez nem egészen van így. A macskák szívesebben döntenek az emberek társasága mellett, mintsem az élelmet vagy a játékot válasszák. Szóval, annyira talán mégsem magányos farkasok.

7. A macskagazdik több időt töltenek az otthonukban

Állandó vita tárgyát képezi, hogy melyik háziállat jobb, a macska vagy a kutya. Fölösleges a civakodás, hiszen más-más állatfajról beszélünk és mindegyiknek megvan a maga csodálnivalója.

Egy kutatás szerint kiderült, hogy a kutyás gazdik, sokkal több időt töltenek a szabadban és fizikailag aktívabb életmódot folytatnak, míg a macskások magukba zárkózó személyiségek, akiket jobban foglalkoztat a tudomány kérdése.


Hirdetés