Képzelje el, hogy 500 év múlva is ugyan ennyit fizetne az albérletért! Németországban van egy ilyen település

0

Hirdetés

Szeretne Augsburgban élni mindössze évi 88 centért? Ez akár ma is lehetséges, mivel a Fuggerei elnevezésű lakótelep 500 éve nem módosítja a lakbér árát, tehát a dél-németországi faluban az albérletért még most is kicsivel több, mint hét centet kellene fizetnie havonta.

1521-ben, Jakob Fugger, a bajor augsburgi bankár és vállalkozó, a német nemzet leggazdagabb embere és Európa egyik legbefolyásosabb bankára olyan települést alapított, amely bekerült a történelembe. Ma a Fuggerei lakótelep mintegy 67 házának 140 apartmanjában összesen 150 ember él. Sokan szeretnének itt szabad szobára lelni, hiszen évente körülbelül 30-40 jelentkezés folyik be, és a várólistán legalább 80 fő szerepel. A „Fuggerei” megalapításával a vállalkozó nemcsak a rászorulók megsegítésére hagyatkozott, hanem arra kötelezte utódait, hogy anyagilag támogassák a város és a település egyházi közösségeit, amely a mai napig a világ legrégebbi szociális lakhatási projektjének minősül. A Fugger-dinasztia számára mindig is nyilvánvaló volt: a gazdagság kötelez.

Ahhoz, hogy valaki a település lakója lehessen, több kritériumnak is meg kell felelnie. Először is azok vehetik igénybe ezt a szinte ingyen lakást, akik nagyon alacsony jövedelemmel rendelkeznek. Fugger, a lakótelep megalapítója kikötötte, hogy az ott lakóknak napi háromszor kell imádkozniuk a Fugger családért, ebből következően a bérlőknek a katolikus hitet kell vallaniuk. Harmadszor, a bérlők csak Augsburg lakosai lehetnek vagy legalább két éve a városban élnek. Továbbá, a lakótelepen tartózkodók közösségi szolgálaton vesznek részt, amely magába foglalja például a bejáratnál történő éjszakai ügyeletet vagy a kert gondozását.

Miért is van szüksége éjszakai őrre a lakótelepnek? A helyzet az, hogy pontosan este 10 órakor Fuggerei kapui bezárulnak. Amennyiben valaki este 10 és a reggeli órák között szeretne bejutni a lakótelepre, 50 centet kell fizetnie az őrnek. Ezzel, nagy valószínűséggel, biztonságossá szerették volna tenni a környéket, elkerülni az éjszakai életben gyakran előforduló konfliktusokat.

A Fuggerei negyed jelenleg egy Jacob Fugger leszármazottai által alapított alapítvány tulajdonában van, amely segíti a lakótelep fenntartását. A hely napjainkban már egy ismert turista látványosságot képez és minden érdeklődő vendég 4 euróért sétálhat végig Fuggerei kis utcáin, amely ár magába foglalja egy helyi lakás látogatását is. A lakótelep 67 házában elhelyezkedő 147 lakás mindegyike nagyjából 60 négyzetméter.  Minden lakásban megtalálható a konyha, a fürdőszoba, a nappali és a hálószoba, valamint egy kis raktárhelyiség is tartozik a lakásokhoz. A földszinti lakások bérlői egy kis kertnek, az emeletiek pedig a tetőtér használatára jogosultak. Fuggerei továbbá egy templomnak, illetve egy adminisztratív épületnek nyújt otthont. A turisták kimagasló érdeklődése miatt, ma már ajándékboltot és múzeumot is működtettnek a lakótelepen.

A második világháború idején egy bunker épült az itt lakók védelmére, egy bombázás során azonban a Fuggerei negyed 80 százalékban megsemmisült. Később szerencsére a negyedet újjáépítették. Astrid Gubler, Fugger Alapítvány kommunikációs vezetője elmondta, hogy az 500. évforduló ünneplésének legfontosabb témája a „Fugger-kód” – egy lenyomat, amely a jövő generációi számára is megmarad. Jacob Fugger modellként hozta létre ezt a települést Augsburgban.

Szeretnénk, ha az emberek elgondolkoznának ennek a hagyománynak világszintet való folytatásán.” – mondta a közösség képviselője. Annak ellenére, hogy a katolikus egyházhoz tartozás volt az lakótelepen való tartózkodás egyik feltétele, Gubler nem zárja ki annak lehetőségét is, hogy idővel más ismert vallásokat is bevonjanak. A legfontosabb, hogy a vallás humanisztikus értékekre alapuljon.

Aki egyszer Augsburg környékén jár, mindenképp érdemes ellátogatnia Fuggereibe, hogy egy valódi, mesébe illő látványban részesüljön.


Hirdetés