A Nepáli Serpák Olyat Tettek Amit Idáig Senki. Megmászták A K2-t Télen!

0

Hirdetés

A K2 (más néven Godwin Austen, Dapsang ) Himalája egyik hegységében található. a Föld második legmagasabb hegycsúcsa amely eléri a 8611 métert. Megmászása komoly kihívást ás veszélyt jelent még képzett hegymászók számára is. Télen ezidáig senki nem kísérelte meg a csúcs meghódítását.

Nepáli serpák egy csoportjának először sikerült megmásznia télen, oxigén nélkül a világ második legmagasabb hegyét, a 8611 méteres K2-t. A tízfős csoport szombat délután ért fel a Kína és Pakisztán határán lévő hegycsúcsra.

Egy tízfős nepáli serpák által alkotott csoport oxigén nélkül megmászta a K2-t. Az úgynevezett csúcstámadás éjjel indult meg, hogy másnap délutánra elérjék a csúcsút a nehezített körülmények végett. A kitűzött célt sikerült elérni, 16:56-kor elérték a Kína ás Pakisztán határán fekvő hegytetőt.

Megcsináltam! K2 télen, oxigénes segítség nélkül!”– írta Nirmal Purja az egyik hegymászó közösségi oldalán, mászó két nappal a mászás után.

Arról nincsenek információk, hogy a többi mászó oxigén nélkül tudta-e teljesíteni a távot, vagy visszafordultak. Sajnos egyik hegymászó nem élte túl az utat. Balesetet szenvedett és belehalt sérüléseibe. A „vad hegy” hírében álló K2-t nehezebb megmászni mint a híresebb és szelídebb Mount Everestet.

Egészen idáig a K2 volt az egyetlen olyan hegy amit ezidáig nem sikerült embernek télen, oxigén nélkül megmászni.

Íme pár kép a kimerült de boldog csapatról:


Hirdetés