A nő, aki bajuszát választotta az elvárásokkal szemben

0

Hirdetés

Eldina Jaganjac egy kisvárosban nőtt fel, ahol az emberek nem szerettek kitűnni, sőt igyekeztek hasonlóan kinézni, bizonyos normáknak megfelelni. Eldina természetes külseje viszont a megszokott normák keretein kívülre esett.

Már kamaszkorában mindenkinek feltűnt extrém külseje, ugyanis sűrű testszőrzete nem hagyta figyelem nélkül a gúnyolódókat. Legjobban a vastag, összenőtt szemöldöke, valamint bajusza zavarta, amelyek elvtávolítása nélkül szinte ki sem mert menni az utcára, mert félt a gonoszkodó megjegyzésektől.

“Tizenéves koromban, amikor csak növekedésnek indult a testszőrzetem, feltűnt, hogy brutálisnak tartanak. Kevésbé nőies volt a megjelenésem. A körülöttem lévő lányok pánikba estek és elkezdtek borotválkozni, valamint kiszedni minden egyes szőrszálat, amelyet csak lehetett. Azt szerették volna, ha felnőttként tekintenek rájuk és igyekeztek beilleszkedni a fiatal nő szerepébe.” – emlékszik vissza Eldina.

Idővel a fiatal nő csalódott a szépségszabványokban, amelyeknek nőként meg kellett felelnie. Nem értette, hogy a férfiak felé miért nem állítanak fel hasonlóan magas elvárásokat, főleg a test- és az arcszőrzetet illetően.

A félelem ma már csak a múlt árnyéka, mivel 2020 márciusában, a 31 éves nő eldöntötte: úgy viselkedik majd, mint a férfiak és többé nem szőrteleníti arcát. Nem volt egyszerű ez az út, hiszen folyamatos megjegyzésekbe ütközött, főleg a kamasz fiúk részéről. Véleménye szerint, pont a tinédzser években nehéz megérteni a nemi szerepeket, és amikor azt látják, hogy egy nő a megszokottól, a normáktól eltérő külsővel rendelkezik, saját normáikat és szerepüket kérdőjelezik meg, azaz, hogy mit jelent számukra férfinak lenni.

A kellemetlen kommentek ellenére a lány elfogadta külsejét, olyannak, amilyen és most sokkal fontosabb célokra fordítja energiáját, mint a külső megjelenés. Nem foglalkozik azzal, tetszik-e az embereknek vagy sem, mert akik fontosak és szeretik, egyébként is mellette állnak. A barátai például helyeselték döntését, egyeseknek pedig fel sem tűnt a változás.    

„Bizonyos értelemben magabiztosabb lettem, mert már nem félek máshogy kinézni. Nem érdekel, mit gondolnak az emberek. Ez mindenkinek a személyes döntése. Ez segített abban is, hogy nyitottabb, kreatívabb és bátrabb legyek.”válaszolt teljesen őszintén Eldina.

Kis idő elteltével már észlelte a biztató és bátorító szavakat az utcán is, hiszen a kellemetlen kommentálókon kívül, akadtak olyanok is, akik tetszésük kifejezése végett elegyedtek beszélgetésbe a fiatal nővel.

„Az esetek többségében a tettem mostanra már pozitív reakciót vált ki, bár biztos vagyok benne, hogy még mindig beszélnek rólam a hátam mögött. De ma ezek a vélemények már nem érintenek. Mindenesetre, sokkal gyorsabban felismerem a konzervatív gondolkodású embereket.”– folytatta a lány.

Eldina úgy gondolja, hogy a természetes megjelenése segítségére van a randizásban is, mivel így kiszúrja a konzervatív gondolkodású férfiakat is, elkerülve ezáltal a kellemetlen randevúkat. A nő azt is megjegyezte, hogy ez az ő privát döntése, amelyben ő magabiztosan és kényelmesen érzi magát, így a természetes külső mellett való döntést mindenképp csak azoknak ajánlaná, akik hasonlóan éreznek: Tedd azt, ami neked kényelmes”.

Érdekes, hogy a világ mennyire a külső, a szépség, a megjelenés elemeire épül. Ezek, a csak látszólag fontos dolgok, teljesen elveszik figyelmünket és erőnket az igazán értékes tulajdonságokról és tevékenységekről. Próbáljunk jobban a dolgok mélyére tekinteni, így szebbé tehetjük világunkat, vagy legalább a környezetünket.


Hirdetés


Hirdetés