A nyári melegben a meleg víztől frissülsz fel igazán

0

Hirdetés

Mindenhol azt látjuk, hogy egy forró nyári napon, egy jéghideg sör vagy üdítő az, amire szükségünk van. De mi a helyzet valójában?

A szakértők véleménye szerint, a nagymértékben eltérő hőmérsékletű folyadék fogyasztása, felboríthatja a szervezet egyedi hőszabályozó rendszerét. Ahogyan a túl hideg, úgy a forró italokra is vonatkozik ez a szabály.

Annak ellenére, hogy megtévesztő néven a hűsítő italokra vágyunk a legjobban akkor cselekszünk, ha nagyjából a test hőmérsékletének megfelelő folyadékot viszünk be a szervezetbe, hogy az többé-kevésbé meg tudja tartani az átlagos 36,5-37 °C-ot.

Mit kell tennünk, ahhoz, hogy nyáron is frissen és lehűtve érezzük magunkat? Nos, a test lehűlését a kellő hidratálás biztosítja, aminek következtében a verejtékezésnek köszönhetően, csökken a hőérzet. A hőérzet csökkenése nem a víz jegességének mértékétől függ, hanem ellenkezőleg, hamar elérjük a hatást, ha szobahőmérsékletű vizet fogyasztunk.

A megfelelő hőmérséklet nem csak a folyadékra, ugyan úgy az ételre is vonatkozik. Ideális esetben a táplálék is 37 °C körül mozog. A szélsőséges hőmérsékletű folyadék és táplálék hőhullámot okozhat, amely miatt a test még kellemetlenebbül érzi majd magát a melegben. Ahogy mindenben, itt is az egyensúly a fontos.

Testünk nagy része vízből áll – nem üdítőből, nem teából és nem cukorból. A cukros italok pillanatnyi frissességet nyújtanak, azonban valójában annyira megemelik a vércukor szintet, hogy ezt követően gyengébbnek és fáradtabbnak érezzük magunkat. Az alkohollal meg épp ellenkezőleg, a kiszáradás hatását érjük el.

A nyári melegben tehát a tiszta, natúr víz fogyasztása a legjobb megoldás. Maradjunk egészségesek és kellően hidratáltak!


Hirdetés


Hirdetés