Amerika kertvárosaiban nincsenek kerítések

0

Hirdetés

Szokatlan lehet az amerikai kertek megoldása azok számára, akik Európában nőttek föl, ugyanis az amerikai kertvárosok nem rendelkeznek kerítéssel. Nálunk itthon, sokszor akkora betonkerítést építenek föl, hogy hajszálnyi rést sem hagynak a kíváncsi szomszédok számára. De miért is építkeznek így az Amerika Egyesült Államok lakói, illetve mennyire közbiztonságos a betörések szempontjából?

Nos, nem véletlen az, hogy az amerikai kertvárosokban nem húznak föl kerítést a házak köré, hanem szabadon hagyják a kertrészt, amely legtöbbször zöld övezetből és parkolóból áll. Szórakozás, illetve grillezés végett, inkább a hátsó kertet szokták alkalmazni.

A kerítés hiányának egyrészt praktikus oka van: tűzvész vagy egyéb baj esetén a tűzoltók, rendőrök és egyéb hatóságok könnyebben férnek hozzá az épülethez, így hatékonyan végezhetik el munkájukat.

A másik oka, amiért nem építenek föl kerítést, az a városi szabályzat. A legtöbb arculati kézikönyv tartalmazza az épületek külső stílusára, illetve a környezetére vonatkozó elvárásokat, amelyeket minden város maga határoz meg. Ennek az a célja, hogy egy-egy kertváros egységes képet alkosson, ezért van az, hogy a legtöbb ilyen terület nagy hasonlít egymáshoz. Furcsa is lenne, ha egyesek 3 szintes hercegnőpalotát, mások pedig egy konténerházat húznának föl.

Amennyiben valaki telket szeretne vásárolni, előbb kötelező aláírnia egy megállapodást, amely tartalmazza a követendő arculati elemeket. Ezek az elemek néha a legapróbb részletekig is kiterjednek.

A házak körüli zöldövezeteket legtöbbször kifejezett odafigyeléssel ápolják, hiszen az építkezési megállapodáson kívül, abba is beleegyeznek, hogy a megfelelő módon vigyáznak az épületen kívüli területekre. Ellenkező esetben, amennyiben valaki teljesen elhanyagolja ezt az elvárást, a közösség összefogása következtében, akár a ház eladására és a hely elhagyására is kényszeríthetik a lakót.

Mindenesetre, mindenképp megéri tisztán és ápoltan tartani a ház körüli területet, ugyanis ezáltal az ingatlan értéke is sokkal magasabb az lesz esetleges értékesítés során.

Az pedig, hogy mennyire biztonságos a kerítés nélküli ház, nos, szerintem mindannyian egyetértünk abban, hogy egy profi betörőt nem egy kapu vagy kerítés fog megállítani, úgyhogy emiatt, úgy tűnik, nem érdemes aggódni.


Hirdetés


Hirdetés