Ausztrália még egy lépéssel közelebb került a tiszta bolygó megteremtéséhez: újabb szűrőrendszert alakítottak ki

0

Hirdetés

150 évvel ezelőtt az ember feltalált egy könnyű, tartós és olcsó anyagot – a műanyagot. Ma ez a csodálatos anyag segíti a betegek szívét dobogni és hozzájárul a repüléshez. Az éremnek azonban két oldala van és a gond talán az, hogy egyike súlyosabb a másiknál. Évente körülbelül 18 milliárd font különféle műanyag kerül az óceánba. A hihetetlen mennyiség csaknem 40 százalékát olyan tárgyak képezik, amelyeket mindössze egyszer használtak, majd kidobtak, ilyenek például a csomagoló kellékek. Az összes műanyag alig 20 százalékát hasznosítják újra.

A vízben lévő műanyag a kutatások szerint évente több millió tengeri állatot pusztít el. Vannak állatok, akik a halászhálókba ragadva pusztulnak el, sokak pedig éhen halnak, de nem azért, mert nem lenne élelem, hanem a szervezetükbe került műanyag sokszor elzárja a gyomrukat, ezt követően pedig nem képesek a táplálékbevitelre.

Gondoljunk bele, hogy nagyon aktívan a műanyagot nagyjából 70 éve kezdték el gyártani. Bolygónk milliárd éve létezik, de az emberiség képes volt kevesebb, mint egy század alatt visszafordíthatatlan károkat okozni. Szerencsére, manapság a vállalatok egyre jobban odafigyelnek a környezettudatosságra, egyre több innovatív ötlettel és megoldással lépnek elő.

A környezetszennyezés javítása érdekében Ausztráliában egy hasznos rendszerrel álltak elő. Kwinana városában újabb szűrőrendszert találtak fel. A Henley Reserve vízelvezető csövekre hálókat szereltek fel, ennek köszönhetően a nagyméretű hulladék itt gyülemlik fel, elkerülve a természet szennyezését.

Erre azért volt szükség, mert a csövek a lakótelepekről természetes helyekre vezetik a vizet, így az összes, emberektől származó szemét a víz által, a környezetbe kerülhet. A vízelvezető rendszerbe nem csak közvetlenül az ember által kerülhet szemét, a nagy esőzések is bemoshatják a szennyeződéseket, ezért a komolyabb károk elkerülése érdekében volt szükség a fantasztikus szűrőrendszerre.

Ha valaki esetleg szkeptikusan állna a „komolyabb kár” kifejezéséhez: a projekt elején elhelyezett 2 darab háló, két hét alatt összesen 88 font, azaz több, mint 362 kg szemetet gyűjtött magába. Mindössze két hétről beszélünk.

A hálók rendszeres tisztitásra kerülnek, a felgyülemlő szemetet egy hulladékkezelő központban szállítják, ahol szelektálják az újrahasznosítható darabokat, ezt követően pedig a hálók visszahelyezésére kerül sor. 

Bár az szűrőrendszer nem olcsó mulatság, szűrőnként 10 000 dollárt jelent, a kísérlet következtében a hatóságok mégis úgy döntöttek, hogy a város összes vízelválasztó rendszerében ilyen hálókat helyeznek el, ezzel is támogatva a tisztább és egészségesebb bolygót, hiszen kis lépéssel kell kezdeni. Mindenki csak egy kicsit tesz hozzá, de a végeredmény világra szóló lehet.


Hirdetés