Az amerikaiak hazaérve a valóságban sem veszik le a cipőt

0

Hirdetés

Állandóan azt látjuk az amerikai filmekben, hogy mindenki föl-alá járkál cipőben a lakásban. Egy dolog, hogy széthordják a koszt, a másik meg, hogy egész nap a cipőt tapossák, tényleg nem lenne kényelmesebb este lehuzakodni?

Nem csak az amerikaiak szokása ez – az angolok a kanadaiak, illetve az olaszok is cipőben érzik magukat kényelmesen. Éjjel-nappal, télen-nyáron.

Az amerikaiaktól eltérő okból, a kanadaiak például, háztól házig autóval vagy taxival közlekednek, így az utcákon lévő koszt, ami egyébként is szinte elenyésző, nem szedik össze, amennyiben mégis tömegközlekedésre kényszerülnek, az annyira tiszta és fertőtlenített, hogy szinte mezítláb lehetne használni.

Az olaszok megint más okból nem veszik le a cipőt, mégpedig esztétikai okból. Mindannyian tudjuk, mennyire divatosak és stílusosak az olaszok, ugyanez vonatkozik rájuk akkor is, ha otthon vannak. Nincs mackónadrág és melegítőfelső. Szépen, elegánsan tipegnek a kis magassarkúban. Például, ha épp vendéget fogadnak, akkor mindaddig, amíg előkészítik az ételt és megterítenek, lapos cipőben járkálnak, de mielőtt asztalhoz ülnének, feltétlenül felveszik az elegánsabb, magassarkú cipőt.

Az amerikaiak egyébként, keveset gyalogolnak, de nem ez a fő oka annak, hogy a kanapéra is képesek cipőben lepihenni. Az a helyzet, hogy Amerika utcáit folyamatosan tisztítják, vízzel, illetve fertőtlenítőszerrel, emiatt az amerikaiak úgy érzik, fölösleges otthon kényelmes papucsra váltani az utcai lábbelit. Továbbá, a városok sűrű növényzete felfogja a csapadékot, ezért az esővíz nem érinti olyan nagyon az utcákat. Az esőzés okozta sár és víz felhalmozódásának elkerülését ráadásul, egy jól kitervelt csatornarendszer is elősegíti. Esőzés során, a víz pillanatok alatta elfolyik, így tiszta utcák várják a járókelőket.

Véleményem szerint bármennyire tiszta egy utca, valamennyi kosz és bacilus akkor is rátapad a cipő talpára. Mégis mennyivel kellemesebb mezítláb mászkálni a lakásban, amelynek padlója csillog a tisztaságtól.

Igaz azonban, hogy az amerikai lakásokban nem szokás szőnyeget elhelyezni, így a padló percek alatt tisztára mosható. Ilyen szempontból talán ők teszik jobban, ugyanis a szőnyegben aztán tényleg milliónyi porszem és mikróba halmozódik fel, amelyet hiába porszívózunk, mégis ott maradnak.


Hirdetés