Az első csimpánz, ami az űrbe repült! Íme, Ham, a NASA hőse

0

Hirdetés

1961 előtt az Amerikai Egyesült Államok, illetve a Szovjetunió már viszonylag több űrbéli dologgal kísérletezett, azt azonban még egyikőjüknek sem sikerült elérnie, hogy embert repítsenek az űrbe.

Miután a szovjetek egy kutyával tett kísérlete sikeres volt, ezt követően az amerikaiak úgy döntöttek, hogy egy csimpánzt küldenek az űrbe, hogy majd ennek következtében bebizonyítsák, az emberek is képesek a gravitáció nélküli világban létezni.

Ham, ugyanis utólag ez lett az emlős neve, az első olyan csimpánz, amely épségben visszatért a Földre. Nézzünk néhány tényt arról, hogyan is ment végbe a kísérlet!

  1. Összesen 40 csimpánz szállt versenybe a dicsőség elnyeréséért. Az USA Légierője vette meg az állatokat, hogy kiképezze a misszió végrehajtásának érdekében. A NASA szakemberei minden majommal egy tesztet végeztettek el, de végül okossága miatt, Ham lett a kiválasztott.

  2. Ham, 1957 nyarán született Kamerunban. Két éves korában fogták el a vadonban, ezt követően pedig egy, a Miamiban elhelyezkedő farmnak adták el.
  3. Először egy szám volt a neve, pontosabban a 65-ös, annak érdekében, ha esetleg az akció sikertelen lenne, a média nem csapjon túl nagy hangzavart. Végül, amikor a csimpánz egészségesen visszatért bolygónkra, megkapta a Ham nevet, ami a Holloman Aerospace Medical Center rövidítéséből ered.
  4. Az űrrepülésre 1961. január 31-én került sor és mindössze 16, 5 percig tartott, a súlytalanságban töltött idő pedig 6,5 percig. Ez idő alatt megszerzett adatok fordulópontot jelentettek az űrkutatás szempontjából, hiszen Ham utazásának köszönhetően, három hónappal később, 1961. május 5-én, Alan Shepherd űrhajóst is ki tudták küldeni a Föld körüli pályára, aki ezáltal az első, űrbe repült amerikai ember lett.
  5. A csimpánz kiképzése az elkerülés alapú kondicionálás szerint történt, nyomás alatt változó feladatokat végzett el. Amikor egy kék fény felvillanását észlelte, egy kart kellett meghúzni, különben áramütés érte, egy másik feladata pedig, a három mértani alakzatból a kakukktojás kiválasztásában merült ki.

  6. Ham-re, az életjeleket megfigyelő szenzorokat helyeztek el és egy „biopack” székbe kötötték, aminek köszönhetően számítógépen keresztül tudták nyomon követni, amint elvégezi feladatait.

  7. 183 km-es magasság helyett, végül 250 km magasba ért, ugyanis egy repedés miatt csökkent a légnyomás és az űrkapszula ennek következtében tovább gyorsult, de az űrruhának köszönhetően, Ham megfelelő védelemben részesült.

  8. A földet érés nem zajlott zökkenőmentesen. A repedés miatt, a csimpánz a tervezett landolási ponttól több, mint 200 km-rel odébb landolt, egyenesen az Atlanti Óceánban. A repedésen miatt, víz került a kapszulába és már nem volt biztonságos szinten. Végül azonban, a mentőhajó időben érkezett és sikerült kimenekíteni Ham-et.
  9. Ham lett a világ leghíresebb csimpánza, egy filmben szerepelt Evel Knievel kaszkadőrrel együtt, illetve magazinok címlapjára is került

10. Az ideiglenes csillogást 17 hosszú évnyi magány követte, ugyanis Ham-et, 1963-ban a washingtoni                Nemzeti Állatkertbe költöztették. Később még 3 évet az észak-karolinai állatkertben töltött, de ezúttal          már csimpánz társai is voltak.

11. Ham, a csimpánzok átlagéletkorához képest viszonylag korán, 25 évesen vesztette életét 1983. január           19-én. A Smithsonian Intézet Ham testének kiállítását tervezte, azonban a nép felháborodása miatt ez             nem következett be. Az egész testét nem, a csontvázát azonban mégis kiállították az Országos                       Egészségügyi és Orvostudományi Múzeumban Maryland városában.

A gondoskodásáért felelős, Edward Dittner azt nyilatkozta, hogy nagyszerű élményben részesült, elmondása szerint, a csimpánz nagyon könnyen együttműködött, továbbá eszméletlenül jól végezte a feladatait.

Amikor Ham megmentésre került, több fotót is készítettek róla, amelyek azt a hamis érzést kelthetik, hogy az állat mosolyog. Jane Goodall azonban azt állította, hogy valójában Ham, a félelem jelét tükrözte. A primatológus elmondása szerint, sosem látott még ilyen ijedséget egy csimpánz arcán. Jane véleményét alátámasztotta az a tény is, hogy Ham nem volt hajlandó többé beülni a székébe, még egy fotó elkészítésének idejére sem.

Bár Alan Shepard volt az első amerikai, aki az űrben kötött ki, említésre méltó, hogy Ham nélkül ez a hatalmas projekt nem valósult volna meg. Ralph Morse fényképész örökítette meg Ham-ről azt a fotót, amely végül a LIFE magazin címlapja lett. Ralph így nyilatkozott:

Alan Shepard hős volt, ez nem kétséges.De amikor az emberek Shepardot az első amerikainak nevezik az űrben, szeretem őket emlékeztetni a csimpánzra, aki megelőzte.”


Hirdetés


Hirdetés