Az ember és az oroszlán esete – avagy, hogyan lett az oroszlánok családtagja Kevin Richardson

0

Hirdetés

Kevin Richardson világhírű zoológus és „állati behaviorista”, más szóval az állatok viselkedésének szakértője, bebizonyította, hogy csak a szeretet, a tisztelet és a bizalom alapköveire lehet valódi kapcsolatokat felépíteni a vadállatokkal. A „ragadozók mestere” bebizonyította, hogy a veszélyes oroszlánok is képesek befogadni körükbe az embereket.

Kevin Richardson a Dél-afrikai Köztársaságban született 1974-ben. Az afrikai élővilágról szóló számos könyv szerzője és dokumentumfilm készítője, 10 éve dolgozik együtt a ragadozókkal. Az állatokkal való kapcsolata minden létező biztonsági szabálynak ellentmond. Egy hihetetlen, veleszületett adottsággal rendelkezik, amely lehetővé teszi az állatokkal való elképesztően sikeres kommunikációt. Bár a sok évnyi türelem, kitartás és elkötelezettség is kellett ahhoz, hogy ilyen rendkívüli barátságok alakuljanak ki a zoológus és az állatok között.

Az iskola befejeztével, Kevin a zoológia szakra nyert felvételt, de ekkor még a tengerbiológiával foglalkozott. Két év elteltével úgy döntött, nem folytatja tovább tanulmányait. Sosem gondolta volna, hogy az állatok iránti szeretete a hivatásává válik. Nem sokkal később egy oroszlánparkban helyezkedett el idomárként, ahol felfedezte a különleges adottságát, amelynek köszönhetően könnyen megtalálta a közös nevezőt az oroszlánokkal.

Richardson egy saját, 700 hektáros rezervátumot nyitott és az ott élő állatokat kölyökkoruk óta neveli. Az oroszlánok, tigrisek, hiénák, fekete párducok és egyéb ragadozók Kevinben nem az idomárt látják, hanem egy közeli barátot. Elképesztően hangzik, de a bolygó legveszélyesebb állatai közül néhány a sajátjának látja a férfit. A világírű zoológus az oroszlánok és tigrisek között alszik és eszik, sokat játszik velük, és vizet isznak a kezéből. Tényleg elképesztő, nemde?

Kevin probléma nélkül elfuvaroz egy-egy hiénát az autójában vagy megsimogatja egy felnőtt oroszlán pocakját, aki mindeközben úgy viselkedik, akár egy szelíd kiscica. Természetesen Kevin elismeri, hogy az oroszlánokkal való érintkezés nem biztonságos, de ennek ellenére benne nincs félelem.

Az állatokhoz való ragaszkodás, azok gondozása, Kevin hivatásává és életének nagy szerelmévé vált. Az általa létrehozott ragadozókkal való együttműködésre fókuszáló programok számos egyedi technikát tartalmaznak.

Richardson tökéletesen ráérez az állatok hangulatára, megérti a jelzéseiket, és annak ellenére, hogy a nagy ragadozók a zoológust családjuk tagjának tekintik, a kommunikáció során, mindig betartja az „oroszlán-etikett” szabályait.

Kevin soha sem ébreszti fel az oroszlánokat a szundikálásból, nem megy túl közel, amikor azok esznek, nem ijeszti meg az állatokat, mivel a félelemtől az oroszlánok lecsaphatnak, továbbá nem viselkedik tolakodóan a velük való kapcsolódás során. Kevin úgy véli, hogy minden ragadozó saját személyiséggel, érzésekkel és jellemvonásokkal van felruházva, így csak és kizárólag bizalomra és kölcsönös megértésre alapozva nyerheti el tetszésüket.

Kevin csodálatos veleszületett intuícióval rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy közelebb kerüljön az állatvilághoz. Kevin fotóit figyelve, azt gondolnánk, hogy a világon tényleg bármi lehetséges. Az oroszlánokkal való tiszteletteljes kapcsolata azt bizonyítja, hogy az emberek is elnyerhetik a világ legveszélyesebb ragadozóinak szeretetét és bizalmát.


Hirdetés


Hirdetés