Égből hullott gyémántokra épült a német város

0

Hirdetés

Amikor az emberek elkezdtek letelepedni Nördlingen városában, úgy gondolták, hogy egy kihalt vulkán óriási kráterében élnek. Ugyanakkor az egyedi vidék, amelyben a bajor város rejtőzik, valójában egy aszteroida becsapódása következtében jött létre.

Az aszteroida nagyjából 15 millió évvel ezelőtt érhette el a Földet, átmérőjének mérete elérte az egy kilométert. Hihetetlen sebességgel, 25km/mp, 70 000 km/órás sebességgel haladt és akkora erővel csapódott a bolygó felszínébe, hogy egy 25 kilométeres átmérőjű krátert hozott létre.

Az ütközés idején a magas hőmérséklet és a nyomás miatt az aszteroidában lévő szénbuborékok szinte azonnal apró 0,2 mm-nél is kisebb gyémántokká alakultak. Az aszteroida becsapódását követően egy különleges kőzet, a suevit jött létre, amelyben megtalálhatóak ezek az apró gyémántok. Ezekből a kőzetekből építkeztek anno, ezért is fénylenek a nap hatására az épület falai.

A helyiek soha nem tulajdonítottak nagy jelentőséget annak a ténynek, hogy házaik csillognak a napon. Mindig azt hitték, hogy a város egy rég kihalt vulkán kráterében épült. Mindaddig, amíg az 1960-as évek elején Eugene Shoemaker és Edward Chao amerikai geológusok ide nem jöttek. A nördlingeni tájat tanulmányozva a tudósok észrevették, hogy a kráter nem úgy néz ki, mint egy vulkáni, így egy másik hipotézist állítottak föl: a föld itt nem alulról, hanem felülről érkező ütés miatt kapott ilyen formát. Nagyon hamar a tudósoknak sikerült bizonyítaniuk az állításukat – elég volt közelebbről megnézni a nördlingeni székesegyház falait, amelyekben drágakövek egész szétszóródását fedezték fel.

A helyi geológusok becslése szerint a nördlingeni városfalak és épületek körülbelül 72 000 tonna gyémántot rejtenek magukban, hiszen az ütközési zónából vett kőzetekből építettek fel a várost.


Hirdetés


Hirdetés