Egy gyermeknek három apja lett! Kalifornia történetének első és egyedi esete

0

Hirdetés

Három férfi történelmet írt, miután megnyerték a pert, és mindhárom apa neve bekerült a lányuk születési anyakönyvi kivonatába. Az orvosból, a terapeutából és az állatkerti dolgozóból álló meleg hármas páros, az Egyesült Államok történetének első olyan családja, ahol a gyermek születési anyakönyvi kivonatába három apa és egyetlen anya sem került be. A jogi költségek 120 ezer dollárjukba kerültek.

Az egyik apa, Dr. Ian Jenkins saját könyvében is leírta, hogyan alapított családot ő, és két társa Alan Mayfield és Jeremy Hodges.

„Jómagam is három szülővel rendelkezem – egy anya, egy apa és egy mostohaanya, és ez senkit sem zavar” – mondja Dr. Jenkins. – Vannak, akik úgy gondolják, hogy hármasban az élet csak az őrült szexről szól, de valójában nincs semmi különleges a családunkban. Egyszerű háztartásbeli emberek vagyunk.”

A trió elmondása szerint, Jenkins és Mayfield Bostonban, az egyetemi évek alatt ismerkedett meg. A kapcsolatuk 17. évében találkoztak Jeremyvel és hamarosan mindannyian romantikus érzelmeket kezdtek táplálni egymás iránt. Öt év elteltével elgondolkodtak azon, hogy bővítsék a családtagok számát, ezt követően pedig egy barátjuk felajánlotta a saját lombikprogramjából fennmaradt embriókat a triónak.

Miután eldöntötték, hogy babát vállalnak, a meleg trió tudatosította, hogy a következő évben több mint 120 ezer dollárt kell majd elkölteniük nem csak orvosi, de jogi intézkedésekre is.

„Ismerőseink között két béranyát kellett találnunk két gyermekünk számára. Mindenhol diszkriminációba ütköztünk – még a klinikán a spermiumok begyűjtésére szolgáló vizuális segédeszközök is heteroszexuális férfiakra irányultak. Ezután öt ügyvéd felfogadása következett – külön minden apa és minden béranya számára. Csak egy ilyen szuper csapatban tudtunk olyan szülői megállapodást kötni, amelyet Kalifornia még soha sem látott. A gyermekeket az embrionális szakaszban kellett örökbe fogadnunk, hogy mindannyian egyenlő szülői jogokat kaphassunk.”

A hullámzó érzelmi állapotoknak és a sok költségnek meglett a gyümölcse: egy csodálatos kislány és kisöccse, akik a trió minden egyes pillanatát boldogabbá teszik. Dr. Ian Jenkins családja lett az első olyan család Kalifornia államában, ahol a gyerekek három apával rendelkeznek és mindez anyakönyvezve is lett.

Miért volt szükség ekkor bonyodalomra? Hiszen úgy is megoldhatták volna, hogy két szülő kerül bejegyzésbe és hárman nevelik majd a számukra megszokott körülmények között. De vajon miért volt szükség ennyi pénz elköltésére egy hivatalos papír érdekében?

Nos, Amerikában, amennyiben egy szülő törvényesen nincs anyakönyvezve, a gyermeke nem részesülhet a kedvezményekben, ha netán a szülővel történik valami. Továbbá, nem kaphatja meg az örökségét sem és, ha esetleg a gyermek kórházba kerül, nem jogosult a beteglátogatásra. A hivatalosan nem bejegyzett szülőnek sem törvényes joga, sem egyéb kötelezettsége nincs a gyermekkel szemben. Mindhárom apának nagyon jó háttere van: jó munkahelyük, egészségügyi és nyugdíjbiztosításuk van, ezért a törvény ismeretében egyik apa sem akarta megfosztani gyermekeitől ezeket a kiváltságokat.

Sokak értetlenkedve állnak a Ianékhoz hasonló családfelépítéshez és ők ezzel teljesen tisztában vannak. Bár a világ arra törekszik, hogy az emberek társadalmi egyenlőségben éljék napjaikat, többszáz vagy akár többezer éves, a családi struktúrához kapcsolódó szemléletmódot, nehéz megváltoztatni ilyen rövid idő alatt. De minden az első lépéssel kezdődik.

A trió természetesen a legjobbakat szeretné gyermekeik számára és nem szeretnék, ha gyermekeik a gonoszkodás célpontjává válnának. Azt próbálják megmutatni a világnak, hogy számukra is a szeretet a legfontosabb és csupán annyiban különböznek más családoktól, hogy a teendőik háromfelé oszlanak. Mindenkinek megvan a maga helye és feladatköre, a gyerekek egy csöppet sem csodálkoznak, hogy három apukájuk van, hiszen számukra csak ez a változat létezik. Van, hogy az egyik szülővel értik meg jobban egymást, van hogy a másikkal, van pedig, hogy a harmadikkal.

Szerencsére egyelőre a környezet elfogadónak bizonyult, ez talán azért is lehetséges, mert Kalifornia viszonylag nyitott szemléletmóddal rendelkezik. Amennyiben mégis megjegyzésekbe ütköznek, lányuk eléggé élénken tudja ezeket lereagálni: „Neked csak két szülőd van, nekem három, tehát irigykedsz!”

Mindenkinek azt szerettük volna közvetíteni, hogy a családot a szeretet teremti meg, és hogy pontosan kikből áll, az már nem számít. Az számít, hogy az emberek valóban törődnek-e gyermekeikkel, és mindent megtesznek-e annak érdekében, hogy boldog gyermekkort biztosítsanak nekik.


Hirdetés


Hirdetés