Élet a vadonban, avagy a vízen úszó otthon története. A pár, aki 29 éve elmenekült a nagyvárosi élettől

0

Hirdetés

A 66 éves Wayne Adams és az 59 éves Catherine King 1992-ben kezdték el építeni otthonukat a kanadai Vancouver-sziget nyugati partjától nem messze, és a saját Paradicsom csak néhány évvel ez előtt lett kész teljesen. A birtok most már 1 millió fontot (450 tonna) nyom, 5 házból, táncteremből, művészeti galériából, gyertyakészítő műhelyből és napelemekből áll.

A pár mindkét tagja művész, Catherine táncos, Wayne pedig faragóművész. 30 éve ismerkedtek meg és szerelem volt első látásra. Az 1990-es években egy városi kislakásban éltek, de hamar megértették, mindketten a természet nyugalmát preferálják a városi zajjal szemben, és ekkor belevágtak a vízen úszó otthon megteremtésébe. Eladták hát minden vagyonukat és különböző újrahasznosított anyagokat gyűjtöttek. Itt tartották meg az esküvőt és itt folytatták életüket lassan 30 éve.

Wayne gyerekkorától kezdve fával dolgozott, faházakat, faerődöket épített. A megszerzett tudását jól tudta alkalmazni az úszó platform megalkotásában, amely több épületet is elbír. Összesen 12 platform tartja a szerkezetet a vízen és a kis szigetet a szárazföldhöz kötötte ki. A lakást napelemek látják el árammal, de a meleget főleg egy fatüzelésű kályha biztosítja. Erősen szeles időben, Wayne súlyokat alkalmaz, amelyek megakadályozzák a sziget elmozdulását. Két csónak áll a rendelkezésükre, amelyet a horgászathoz vagy szállításhoz alkalmaznak.

Catherine és Wayne azt állítják, a Freedom Cove, azaz a Szabadság Öböl – ugyanis ezt a nevet kapta a kis különálló sziget – egy állandóan változó installáció, amelyet csak a vízen lehet megközelíteni. Előbb a ház épült fel, utána pedig a táncparkett a felesége számára. A házaspár azt vallotta, hogy művészként soha sem tudtak volna saját ingatlant vásárolni, ezért saját maguknak kellett megteremteniük.

Mostanra a házaspár szinte teljesen független lett a külvilágtól, nem is nagyon kell elhagyniuk saját kis szigetüket. Wayne kenuval jár halászni, ha éppen kedve támad egy kis halat enni, azonban lustább napokon akár a nappali kanapéján heverészve is horgászhat, mivel vágtak egy felnyitható csapóajtót a padlóba. Néha friss húst is be szokott szerezni a közeli városból, de a tárolást viszont nem tudja megoldani, mivel a házban nincs hűtőszekrény. Catherine sokat kertészkedik, az ennivalót mindig frissen, a kertből fogyasztják, ezért sincs különösebb szükség hűtőszekrényre. Catherine egyébként is vegetáriánus.

„Ez egy lehetőség arra, hogy a természetben éljünk anélkül, hogy beleavatkoznánk.”

A Freedom Cove-t gyakran látogatják turisták, főként a szomszédos Tofinó városából, aminek a házaspár kifejezetten örvend. A látogatókat egy külön vendégház fogadja, így kényelmesen elférnek akár többen is.

„Soha nem cserélném le a természetben lévő házamat egy kórház melletti lakásra. Itt fogok meghalni. Ez egyáltalán nem ijeszt meg. Az évek során gyakran hallottam az emberektől, hogy nem laknának itt, mert félnek megfulladni vagy netán a ragadozóktól. De én nem félek. És ez az igazság. A saját döntésünk volt és vállaljuk a kockázatot.” – mondta Adams.

Érdemes megjegyezni azonban, hogy Tofinóban van egy kórház, és veszély esetén a parti őrség mindössze 6 perc alatt eléri a „Szabadság-öblöt”.

Sokan vágyunk a vidéki, nyugodt életre, távol a nagyváros zajától, de vajon képesek lennénk ennyire elszakadni a külvilág ingereitől? Catherine és Wayne képes volt. 29 éve élnek teljes harmóniában önmagukkal, egymással és a természettel, elégedetten töltik napjaikat a tengeren ringatózó otthonukban.


Hirdetés


Hirdetés