George Speck és a burgonyaszirom feltalálásának valódi története

0

Hirdetés

A burgonyachips közel kétszáz éve létezik, és továbbra is a világ legnépszerűbb csemegéje. Világszintű hírnevével ellentétben azonban, sokak számára talán ismeretlen a nassolni való eredetének igazi történetét, amelynek főszereplője George Crum.  

A világban sok találmány született puszta véletlen során és ebbe a kategóriába sorolható a chips születése is, amelynek atyja George Speck. George 1824. július 15-én született a New York állam északi részén, Abraham Speck és az indián származású Diana Tall családjában. Gyermekkorában és serdülőkorban a srácot vegyes gyökerei miatt indiánnak, barnának, feketének és egyéb módon szólították, gúnyolták, de George Speck már akkor tudta, ki is ő valójában – Isten szakácsa.

Kitanulta a főzés szakmáját és a város egyik legdrágább éttermében helyezkedett el, ahol tehetségének, kemény munkájának és kíváncsiságának köszönhetően gyorsan a karrierlétra legtetejére emelkedett és szakács lett. Az amerikaiak körében népszerű étel volt a közönséges sült krumpli, amelynek receptjét Franciaországból szerezték be. Speck, aki a munkahelyén a nem túl kellemes Crum becenevet kapta egy Cornelius Vanderbilt nevű vendégtől (az angol „crum” szóból – „kicsi”, „poloska”), 1853-tól kezdődően élete végéig a sült krumpli mestere volt.

Épp Vanderbilt volt az, aki megihlette a séfet a chips létrehozására. A vendég nem egyszer tett panaszt a férfira, mondván, hogy az túl vastag szeletekben szolgálja fel az ételt. A panasz következtében Crum, egy újabb, vékonyabb adag burgonyát készített el, amely szintén visszautasítást kapott. Crum megelégelte a férfi panaszait és bosszút akart állni.  A séf dühében, a lehető legvékonyabbra szeletelte fel a burgonyát, hogy az szinte áttetsző volt, olajban ropogósra pirította és megsózta. Meglepő módon a vendég örült a papírvékony burgonyának.

Idővel a „Saratoga Chips” nevű chips az étterem legnépszerűbb specialitása lett és az étterem tulajdonosa Carry Moon sajátjának minősítette a találmányt. 1860-ban azonban Crum saját éttermet nyitott Crum House néven New Yorkban, a Saratagó tó partján. Bár a Carry Moon étterme már forgalmazta a terméket, mégis George volt az, aki tovább terjesztette, ugyanis a ház ajándékaként, éttermének minden asztalán egy kosár chipset helyezett.

George Speck 1914-ben, 90 éves korában hunyt el, találmánya viszont egészen az 1920-as évekig az emberek kedvence maradt. Ezt követően, egy Hermann Lay nevű kereskedő szállítani kezdte a terméket az államok több pontjára, 1932-ben pedig 100 dollár kölcsönből elindította saját burgonyaszirmainak gyártását, amikor is megalapította a H.W. Lay Distributing nevű céget. Igen, arról a bizonyos Lay’s chipsről beszélünk.


Hirdetés