Három különleges külsejű ember különleges élete

0

Hirdetés

A történelem során több olyan embert ismertünk már, akiknek külseje akár mesébe illő is lehetne. Ha a mai fényképeken észlelünk valamilyen furcsaságot vagy akár túlzott tökéletességet, azonnal a Photoshop használatára gyanakszunk és megkérdőjelezzük a fényképek hitelességet.

A csalások elkerülése és mások megtévesztése érdekében például, egyes országok kötelezővé tették a fotókon a retusálási eszközök használatának feltüntetését, amennyiben a fotók a kép nem eredeti külsejét vagy színét tükrözik.

Gyanakvó beállítódásunk talán egyes, régi időkből származó festmények és fotók hitelességét is megkérdőjelezné. Az alábbiakban három olyan furcsa, nem hétköznapi embert mutatunk be, akik valóságosságát nem csoda, ha megkérdőjelezzük. Nem csalás, nem ámítás, a következő három ember valóban létezett!

Petrus Gonsalvus – a vadember

Petrus Gonsalvus csaknem 500 évvel ezelőtt született, nagyjából 1537 körül a Kanári-szigeteken. Petrus egy különös betegségben hypertrichosisban szenvedett. Más néven a vérfarkas szindróma következtében, az egész testét szőrzet borította. Mivel az 1500-as években nem volt még eléggé fejlett az orvostudomány, Petrus szülei úgy hitték, fiúk valójában a démonok műve, ezért a kisfiút francia kalózoknak adták el. Miután betöltötte 10. életévét, II. Henrik francia király vette szárnyai alá.

Petrus különös intelligenciával rendelkezett, ezért könnyen elsajátította a francia nyelvet. A király kifejezetten kedvelte a fiút és jó neveltetést biztosított neki. Az 1500-as évek idején a Petrushoz hasonló embereket, akik a szokványostól eltértek, ketrecbe zárták, a király azonban többet látott a fiúban, mint egy szőrös szörnyeteget, ezért színvonalas oktatást biztosított számára. II. Henrik halálát követően, felesége, Medici Katalin segített be a neveltetésben.

Bár Petrus külseje nem volt elragadtató, a szerelem mégis bekopogtatott az ajtaján. A gyönyörű nőt, akit végül feleségül vett, Katalinnak hívták. Összesen 6 gyermekük született és ebből négyen, sajnos, örökölték a betegséget. A betegségben szenvedő gyerekek közül Magdalena és Antionette lettek a leghíresebbek. Petrus csaknem 40 évig tartózkodott a királyi udvarban, azonban a királyné halálát követően a család Olaszországba költözött, Margit hercegné udvarába. Rabszolga származása ellenére, a család többet látott, mint akár egy átlagos nemes család. Mivel közel álltak a királyi családhoz, állandó kivizsgálás alatt voltak, hiszen orvosok kíváncsian kutatták a betegséget és annak tüneteit.

Petrus külseje és története nem mindennapi, de megtanít bennünket arra, hogy mindenki méltó a szeretetre. A vadember története ihlette meg a művészeket a csodálatos rajzfilm, a Szépség és a Szörnyeteg megalkotására, amelyben a gyönyörű lány esélyt ad a szerelemre az ijesztő külsejű Szörnyetegnek.

 

Francesco Lentini – a Háromlábú előadóművész

A XIII. század óta Szicília szigetének emblémája a triszkelion – a három futó láb szimbóluma. Nem véletlenül lett pont ez az olasz sziget jelképe, hiszen 1889. május 18-án Rosolini városában jött világra a jövő híres cirkuszi előadója, a háromlábú Francesco Lentini.

Francesco egy tizenkét gyermekes családban született, de ő volt az egyetlen, aki ilyen meglepő külsővel rendelkezett. A „fölösleges” végtagok a férfi ikertestvéréhez tartoztak, akinek a fejlődése még a sejtosztódási fázisban megrekedt és ennek következtében a másik magzat elhalt. A rendellenesség három lábban, négy lábfejben, tizenhat lábujjban és két nemi szervben nyilvánult meg.

A XIX. században a szakirodalom már megemlített hasonló eseteket, a sebészek azonban tehetetlenek voltak, mivel bármilyen beavatkozás a fiú életének kockázatával járt volna.

A szülők lemondtak a fiúról, akit ezt követően nagynénje vette a keze ügyébe, de nem sokkal Francesco nevelésének megkezdése után, árvaházba szállította a fiút. Francesco nagyon szégyellte a testét és a fölösleges végtagokat, azonban az árvaházban sok olyan gyermekkel találkozott, akiknek hiányoztak a végtagjaik, vagy esetleg vakok, süketnémák voltak. Ekkor a fiú, bár még egészen gyermek volt, átértékelte életét: rájött, hogy ő tud olvasni és beszélgethet a barátaival, amire egyes gyerekek rendellenességükből kifolyólag nem voltak képesek. Elhatározta, hogy ezentúl sosem panaszkodik.

A fiú megtanult focizni, ugró kötelezni és biciklizni. 8 éves korában sok más szicíliaival együtt az Egyesült Államokba emigrált. Ott nőtt fel, és munkát kapott a Ringling Brothers nevű cirkuszi showban, ahol hamarosan saját műsorral állhatott színpadra. Az egyéni produkció a The Great Lentini nevet kapta. Nagy hírnévre tett szert és a továbbiakban a Barnum and Bailey, valamint a Buffalo Bill’s Wild West Show cirkuszok csapatához csatlakozott, akikkel bejárta az egész országot.

1907-ben Francesco feleségül vette Theresa Murrayt és 30 éves korában megkapta az amerikai állampolgárságot. Összesen négy gyermeke született.

A hirdetések Francesco-t gyakran a szörnyszülöttek királyának nevezték, de a férfi nem foglalkozott az ilyen jellegű bántásokkal. A „hogyan vásárolsz cipőt?” jellegű kérdésekre, mindig azt felelte, hogy két párt vásárol és a fölösleges darabot egy egylábú barátjának ajándékozza.

Frank Lentini 1966. szeptember 21-én, 77 éves korában hunyt el.

Ella Harper – a tevelány

Ella nagyon ritka genetikai betegséggel született, ami miatt a térde ellenkező irányba, visszafelé hajlott, és emiatt csak négykézláb tudott járni. A kislány sorsa már születésekor eldőlt – Ella a cirkuszban köt majd ki.

Ella Harper 1870. január 5-én született a Tennessee állambeli Hendersonville-ben. Apja William Harper, akkoriban gazdag férfi volt, anyja Minerva Ann Childress. Később derült csak ki, hogy Ellának volt egy ikertestvére, Everett Harper, aki 1970. április 4-én, három hónappal születése után halt meg.

Ella 12 évesen a Harris Nickel Plate Show című cirkuszi előadásnál kezdte el munkásságát. Azelőadások során gyakran egy teve kíséretében mutatkozott be, ezért kapta a „Tevelány” becenevet. A hirdetésekben sokszor a „fél teve” címszó alatt említették. 1886 májusában egyes újságok csalással vádolták és azt állították, hogy „Ella nem más, mint egy kellemes arcú fiatal nő, akinek a térde visszafelé hajlott”.

Talán ezek a vádaskodások és az utazásoktól való kifáradás miatt döntött Ella úgy, hogy 16 évesen befejezi cirkuszi karrierjét. Bár Ella nagyon jól keresett, pontosabban heti 200 dollárt, ami ma nagyjából 5000 dollárnak felelne meg, a lány változtatni szeretett volna szakmáján és tanulmányokba kezdett.

1903-ban Ella és anyjával Nashville –be költözött és alig két évvel később, 35 éves korában a lány váratlanul férjhez ment Robert Savely iskolai tanárhoz. Egy további év elteltével megszületett kislányuk, de ismeretlen okból, néhány hónappal később, életét vesztette. Kicsivel kevesebb, mint 10 év elteltével, amikor Ella 48 éves volt, férjével örökbe fogadtak egy újszülött kislányt, azonban a házaspárt újabb csalódás érte, mivel a csecsemő 3 hónapos korában elhunyt.

1921-ben, 51 évesen Ella, a sors megpróbáltatásainak kitett nő is örök álomban szenderült. A különleges nőt gyermekei mellé temették el.


Hirdetés


Hirdetés