Hogyan éljük meg biztonságban a telet: javaslatok a szénmonoxid mérgezés elkerülése érdekében!

0

Hirdetés

Sajnos minden évben találkozunk a híradóban olyan esettel, amikor is a szén-monoxid mérgezés tragédiával végződött. Értetlenkedve állhatunk a probléma előtt, hiszen mindössze egy szakember által végzett alapos ellenőrzés megmentheti nem csak a mi, de a családtagjaink életét is. Főként a régi építésű házak esetében fontos a kellő odafigyelés, hiszen ezekben az épületekben kialakított fűtőrendszer megélt egy bizonyos, gyakran egy hosszú életszakaszt és minden, ami régi, felújításra szorul.

A szénmonoxid első sorban azért egy veszélyes gáz, mivel se színe, se szaga, így a szivárgás esetén szinte csak a mérgezés következtében megjelenő testi tünetek alapján tudjuk megállapítani, hogy baj történt. A mérgezés súlyossága attól függ, hogy mennyire magas a vérben a COHgb elnevezésű hemoglobin koncentrációja, amelyhez a szén-monoxid kötődött.

A mérgezés fokozatai:

30% alatt – amennyiben csak rövid ideig történt a gáz belélegzése, és annak sűrűsége nem volt túl magas, akkor megúszhatjuk kisebb tünetekkel, mint a fejfájás, szédülés, hányinger.

30% és 40% között – amennyiben hosszabb ideig tartózkodtunk olyan légtérben, ahol szén-monoxid szivárgása történt, akkor jelentkezhet már a fáradság érzete, álmosság, zavarodottság, hányás, gyors szívverés és a migrénszerű fejfájás.

40% és 60% között súlyos mérgezésnek számít, alacsony vérnyomás és az eszméletvesztés jellemző.

60% fölött oxigénhiány miatt bekövetkezik a halál.

Teendők mérgezés gyanújának észlelése esetén:

  1. Első lépésként az érintetteket azonnal ki kell menekíteni az épületből és a sürgősségi segélyhívót tárcsázni!
  2. Amennyiben a kárt szenvedők között van olyan, aki elvesztette eszméletét, a mentősök utasítására el kell kezdeni az újraélesztést!

Mit tehetünk azonban, hogy a bajt időben elkerüljük?

  1. A fűtőtestek rendszeres felülvizsgálata szakember által
  2. A fűtés olyan terekben javasolt, ahol megvalósítható a szellőzés
  3. Ősz elején érdemes ellenőrizni az elégett gázok távozásáért felelős rendszert
  4. Fűtési szezon előtt kötelező a kémények kitakaríttatása, egyébként évente két alkalommal javasolt
  5. A nem automata fűtőtestek működés idején nem maradhatnak felügyelet nélkül
  6. Például a gáztűzhely vagy egyéb nyitott lánggal működő készülék nem alkalmas a szobák vagy egyéb helyiségek fűtésére
  7. Amennyiben a konyha, ahol a gáztűzhely van, újfajta, hőszigetelő műanyag nyílászáróval rendelkezik, az ablakra felszerelt szellőző elhelyezése kötelező, ennek hiányában a gázművek jogosult a gáz elzárására.
  8. Javasolt a szénmonoxid érzékelését szolgáló készülék megvásárlásra.

Nem kell sok mindent tennünk annak érdekében, hogy biztonságban tudjuk önmagunk és családunk életét, ezért figyeljünk oda a szükséges szabályok betartására!


Hirdetés


Hirdetés