Hogyan őrizd meg otthonod minőségét? Tuti tippek nőknek és férfiaknak!

0

Hirdetés

Ahány ház, annyi szokás – egy ismert közmondás, amely lényegében igaz is. Minden házban, mindennek megvan a maga módja, többek között a takarításnak is. Generációról generációra adjuk át az olyan tuti tippeket, mint a kávé hűtőben való elhelyezése a kellemetlen szagok megszüntetése érdekében. Vannak azonban olyan hagyományok is, amelyek kifejezetten károsak és otthonunkat is elrontják.

Lássuk, mi az, amit tilos otthon alkalmazni!

1. Tisztítószert a bútorra

A tisztitószert semmiképp sem szabad közvetlenül a bútor felületén alkalmazni, mivel az egy olyan réteget képez, amely még jobban megfogja a port. Érdemes előbb egy törlőkendőre vagy szivacsra fújni a vegyszert és ezt követően alkalmazni a kívánt felületen.

2. Tealevlet a WC-be

A kiáztatott tealevél elveszi a WC hófehér színét, barnává változtatva azt. A tea tanninokat tartalmaz, és ezek okozhatják a színelváltozást, amely akár örökre megmaradhat.

3. Helyére tenni a WC-kefét

Közvetlen használat után tilos a WC-kefét a tartójába tenni, mivel baktériumok jutnak a tartóba, ahol gyorsan elszaporodnák. Használat után előbb csöpögtessük le a vizet, majd szárítsuk meg az eszköz. Ne feledkezzünk meg a WC-kefe és a tartó rendszeres tisztitásáról és fertőtlenítéséről sem.

4. Nedves törölközőt tárolni a fürdőszobában

Hol szaporodnak a leggyorsabban a gombák és baktériumok? Igen, a nedves helyeken. A fürdőszoba minden, nedvesség, hő és oxigén szempontjából is tökéletes helyszínnek bizonyul. Érdemes a nedves törölközőt a szabadban szárítani, de amennyiben ez nem megoldható, két-három naponta mindenképp cseréljük ki egy tisztára. A törölközők mosása továbbá, magas hőfokon ajánlott.

5. A függönyt elhúzva tartani

Az erős nap és az UV-sugárzás miatt gyorsan kifakulhat a bútorok és a parketta színe. Érdemes a függönyöket, sötétítőket behúzva tartani, amennyiben az ablakok lehúzható rolóval rendelkeznek – még jobb megoldás, ugyanis az erős nap a függöny színét és kiszívja.

6. Ne vesd be az ágyat!

Ébredést követően érdemes megvárni, amíg megszárad az ágynemű, ugyanis a háziporatka a meleg és párás környezetet preferálja, s ezáltal a friss, reggeli ágy tökéletes szaporodási helyszínek bizonyul. A háziporatka megjelenése bármelyik ágyban lehetséges és megjelenése erős allergiás reakciót válthat ki, amely a későbbiekben kötőhártya-gyulladáshoz is vezethet. Nem baj, ha most az egyszer kicsit lustábbak leszünk, és nem vetjük be az ágyat azonnal.

7. A főzővizet leönteni a mosogatóba

Különösen veszélyes a tészta és rizs főzése után megmaradt víz leöntése a mosogatóba, mivel a folyadék a megfőzött termékből levált keményítőt tartalmazza, amelytől a víz ragacsos lesz és rövid időn belül leülepszik a csövek falán. Hasonló elméleten alapszik a kávézacc mosogatóba történő kiöntése is, amely különleges szerkezete miatt a csövekben összegyűlt zsíros lerakódásokhoz ragad. Mindkettő esetében bekövetkezhet a vízcső eldugulása, amely nehezen lesz feloldható, ezért a kávézaccot például érdemesebb a komposztba önteni vagy végső esetben a szelektív kukába.

8. A vágódeszkát mosogatószerrel tisztítani

A szemnek láthatatlan, azonban a sok főzés nyomát hagyja a vágódeszkán karcolások és vágások formájában, apró maradékokat felhalmozva. Amennyiben mosogatószerrel próbáljuk azt megtisztítani, előfordulhat, hogy a mosogatószer ezekbe az apró vágásokba kerül és öblítés során nem tisztul meg megfelelően. Ezt követően a vegyszer rákerül minden egyes élelmiszerre, amelyet a vágódeszkára helyezünk.

A szervezetünk mérgezésének elkerülése érdekében tehát, érdemes inkább hidrogén-peroxiddal fertőtleníteni a vágódeszkánkat.

9. Fa vágódeszka helyett műanyag

A műanyag egyre átveszi a hatalmat minden felett és nincs ez másképp a vágódeszka esetében sem, ugyanis utóbbi időben közkedvelt lett a műanyag vágódeszka használata. A műanyag pártiak azzal magyarázzák, hogy a fa beszívja a baktériumokat, a műanyag ezzel szemben nem. Azt viszont nem említik, hogy a fa, igen, beszívja a baktériumokat, ugyanakkor olyan környezetet teremt meg, ahol azok könnyedén el is pusztulnak. Ezzel szemben a műanyag vágódeszka addig biztonságos, amíg nincs összekarcolva, ez pedig elkerülhetetlen egy ilyen eszköz esetében.

10. Seprű helyett porszívó

Egy viszonylag gyakran takarításra kerülő helyiségben kevésbé feltűnő, azonban, ha egy raktárt vagy egy koszosabb teret, akár az utcát próbáljuk fölseperni, észre vesszük, amint óriási porfelhőben találjuk magunkat. Nem véletlenül nem javasolt a seprű használata, ugyanis a porszemcsék a levegőbe szállnak, majd pedig a bútorok felületén találnak menedékre vagy pedig a padló nyilasaiba férkőznek be, ahonnan aztán soha nem söpörjük ki őket. Érdemesebb a por eltávolítására porszívót alkalmazni.


Hirdetés


Hirdetés