Így Néz Ki Egy 3400 Éves Festménypaletta Amit Az Ókori Egyiptomiak Használtak

0

Hirdetés

Az ősi kultúrák a mindig is vonzották az embereket. Van valami csodálatos abban, hogy felfedezzük társadalmunk építőköveit: az első kerék, görbe kerámia vagy akár repedezett ólomüveg. Merengett már azon milyen lehetett akkoriban élni?

A régészeti feltárások alatt számos olyan tárgyra bukkantak a kutatók, számos olyan eszközt ami korábbi funkciójának kiderítésére hónapokat éveket szenteltek de akadtak olyanok is amiket majdhogynem ugyan olyan formában ugyan arra használunk. És itt lépnek be a múzeumok és a gyűjtemények, hogy megértsük a múlt bonyodalmait, és talán még ihletet is merítsünk belőle.

A Met múzeum gyűjteményében rendkívüli tárgy került – egy elefántcsont paletta, amely Kr. E. 1390–1352 között készíthettek. Lord Carnarvon 1923-ban fedezte fel majd a múzeum 1926-ba szállította. Amenhotep III uralkodása idején készülhetett a festéktartó, a Felső-Egyiptomban. „Re szeretettje” felirat szerepel a palettán, ami utal a nem mindennapi használatára. Maga a paletta egyetlen elefántcsontrészből készült, hat lyukkal, amelyek korábban a művész által használt színezéseket tartalmazták.


Hirdetés


Hirdetés