Jack Dawson, a Titanic főhősének igaz története

0

Hirdetés

Jack Dawson sokan ismerik, ha máshonnan nem, a Titanic katasztrófájáról készült sikerfilmből biztosan. A film főszereplője valóban a hajó fedélzetén tartózkodott, szerepe viszont kissé eltért a filmben bemutatott karakterétől. Jack a jeges vízbe ugrott, így tudták őt kimenteni.

1912 április 10-én Southamptonból útnak indult az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó, amely New York felé vette az irányt. A győzelem annyira elvakította a kapitány szemét, hogy a biztonsági szabályokat is képes volt megszegni. Az önző tett hatalmas áldozattal járt, hiszen körülbelül 1500 ember vesztette életét április 14-én, amikor is a Titanic egy jéghegynek csapódott. Mindössze 710 ember élte túl a katasztrófát az estén, amikor az elsüllyeszthetetlen hajó mégis elsüllyedt. Dawson egyike volt annak a 40 főnek, akiket a jeges vízből mentettek ki utólag.

Bár a két főszereplő szerelmi története valójában a rendező fantáziájából ered, ennek ellenére a film jól ábrázolja a történteket. Nézzük tehát, milyen különbségeket vehetünk észre a valós és a filmbeli karakter között.

Film kontra valóság:

  1. Családi háttér

Jack Dawson filmbeli karaktere szegény családból származik, míg a valóságban a férfi egy gazdag családban született 1894. december 24-én és valódi neve pedig John Borland „Jack” ThayerIII. Jack a katasztrófa bekövetkezésekor mindössze 17 éves volt.

  • Anyagi stabilitás

A filmbeli Jack harmadosztályú utas volt, míg a valóságban az első osztályon utazott. Mivel az igazi Jack apja igazgató és egy cég alelnöke volt, anyagiakban nem szenvedett hiányt.

  • Szerelmi kaland

A tragédián kívül a film másik fő eleme Jack és Rose szerelmi viszonya. Bár a valóságban a hölgyet nem Rose-nak hívták, a valódi Jack azonban szintén összeszűrte a levet egy hölggyel, ráadásul egy férjezett színésznővel, akivel a fedélzeten ismerkedett meg. Hasonló volt a helyzet a filmben is, hiszen Rose-nak a hajótörés idején már volt vőlegénye, bár az inkább csak érdekházasságnak minősíthető, amelyet Rose anyja kényszerített lányára az anyagi problémák megoldása érdekében.

  • Helyszín

A jéghegynek való ütközés idején Jack a valóságban a kabinjában ült, majd kisétált a fedélzetre, hogy megnézze, mi történt. Elmondása szerint, az ütközés alatt nem érzett semmit, amikor azonban észrevette a jégdarabokat, azonnal fölébresztette szüleit. A filmben tudjuk, hogy Jack éppen Rose társaságában töltötte idejét, ezt követően pedig lopás gyanúja miatt a fiatal férfit a hajó egy alsóbb szintjén egy csőhöz bilincselték. Természetesen Jack ártatlan volt, a lopást Rose féltékeny vőlegénye rendezte meg. Szerencsére Rose kiszabadította a szerelmét még mielőtt azt teljesen elárasztotta volna a víz.

  • Túlélési stratégia

Jack családja melegen öltözött és mentőmellényt viselt. Elmondása szerint a hajón teljes pánikhelyzet uralkodott. Sajnos, szem előtt vesztette a szüleit, de reménykedett abban, hogy azok épségben fölkerültek az egyik mentőcsónakba. A fiatal férfit nem engedték egyik mentőcsónakba sem, ezért más módszerhez folyamodott. Beugrott a jéghideg vízbe és egy felborult mentőcsónakba kapaszkodott. Teljesen átfagyott, alig lehetett felismerni. Amikor megérkezett Amerikába, hírt kapott apja haláláról, édesanyja azonban túlélte a katasztrófát.

Tudjuk, hogy a film ennél szomorúbb sorsot szánt Jack-nek. A fiú foggal-körömmel harcolt saját és szerelme életéért, akit végül a jeges vízben fölsegített egy deszkára, ő maga azonban a vízben maradt és meghalt. Bár sokszor láttam a filmet, ennél a pillanatnál azonban mindig elérzékenyülök.

Jack Thayer a Pennsylvaniai Egyetemen fejezte be tanulmányait, később írt is egy könyvet a Titanic tragédiájáról. Megnősült és hat gyermeke született, az egyik azonban közvetlenül a születése után halt meg. Egy másik fia a háborúban vesztette életét, amely szörnyűséget Jack nem volt képes feldolgozni. 1945. szeptember 20-án öngyilkos lett.


Hirdetés


Hirdetés