Jöhet egy speciális savanyúság? Ma görögdinnyét tálalunk!

0

Hirdetés

Egy nem szokványos receptet hoztunk a kedves olvasóknak, úgyhogy, aki elég bátorságot érez magában, nyugodtan kipróbálhatja! Mit szólna, ha azt mondanánk, hogy télen is fogyaszthat görögdinnyét? Vagy ennél is többet, hogy a dinnyét sósan is fogyaszthatja?

Elsőre talán furcsán hangzik, de igazából csak megszokás kérdése. Több gyümölcsfajtát is megszoktak savanyítani, például a szőlőt, a szilvát és a körtét is, igazából a megfelelő fűszerezés és az ecet különleges ízt ad a dinnyének vagy bármely egyéb gyümölcsnek. Ízvilága kissé édes, kissé savanyú és talán pont emiatt tökéletes kiegészítője egy-egy ebédnek.

Közismert tény, hogy a dinnye szinte csak vízből áll. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy a görögdinnye rengeteg jótékony hatással bír.

Miért hasznos a savanyú görögdinnye?

 1. Stabilizálja az emésztőrendszer működését, többek között például megakadályozza a székrekedést. Mindez a magas rost-, illetve víztartalomnak köszönhetően.
 2. Mivel A-vitaminban gazdag, hidratálja a bőrt, regenerálja a testszöveteket, hozzájárul az egészséges hajkorona fenntartásához.
 3. A bőr frissességének és üdeségének megőrzéséhez, elengedhetetlen a kollagén, amely a görögdinnyében megtalálható rengeteg C-vitaminnak köszönhetően termelődik
 4. Végül, de nem utolsó sorban, ki gondolta volna, hogy a görögdinnye hozzájárul a szív- és érrendszer egészséges működéséhez, továbbá a csontok egészségéhez is. Ez viszont a benne lévő vörös karotinnak, a likopinnak köszönhető.

Miután megismertük a görögdinnye jótékony hatásait, nézzük, mire van szükségünk a csoda-recept elkészítéséhez:

 • 1 görögdinnye;
 • 4 szál torma;
 • 1 fej fokhagyma;
 • 3-3 szál szárított kapor és csombor;
 • 3 evőkanál durva só;
 • 3 liter víz.

Elkészítés:

 1. Megmossuk a görögdinnyét és 2 cm vastag vagy akár kisebb szeleteket vágunk, attól függően, milyen befőttes üveget használunk. Akkorára vágjuk fel, amely szeletek könnyen átférnek majd az üveg száján.
 2. Óvatosan, az üvegbe tesszük, ügyelve arra, hogy a felszeletelt darabok egészben maradjanak, ezt követően hozzáadjuk a kaprot, a csombort, a tormát és végül, de nem utolsó sorba a fokhagyma következik.
 3. Egy mélyebb edényben elkeverjük a vizet a sóval, amíg az fel nem oldódik és a kész oldatot a befőttes üvegbe öntjük.
 4. Lezárjuk az üveget és egy sötét, hűvös helyen tároljuk.

Az erjedés során, amely általában az első napokban indul be, érdemes egy tálat elhelyezni az üveg alá, de fontos tudni, hogy a fedelet levenni tilos! A recept viszonylag könnyű, bárki kipróbálhatja otthon. Mindössze két hónapot kell majd várnunk a finomság megkóstolásához, az eredmény viszont minden várakozást megér.


Hirdetés


Hirdetés