Kwibi a gorilla, aki hihetetlen örömmel fogadta rég nem látott nevelőjét

1

Hirdetés

Damian Aspinall gyermekkora óta tudja, mennyire fontos a gorillák védelme, mert a természetben kihalás fenyegeti őket. Nagyjából 630 főemlősfaj létezik, s ezek közül 300 az, amelyet kihalás problémája veszélyeztet. Damian Apja, John Aspinall egykor két állatkertet épített Angliában, amelyekkel most a természetvédő Damian foglalkozik. Ezekben az állatkertekben az állatok nem ketrecekben, hanem szabadon élnek, élvezik a futás, a játék és a társalgás örömét.

Kwibi gorilla sorsának története nagyon szomorúan indult. Szüleit még kiskorában elfogták és megölték az orvvadászok, a kölyköket pedig egyszerűen magukra hagyták. A magányos kölyköket rehabilitációra küldték az Aspinall Alapítványhoz. Később az angliai Howletts Wild Animal Parkban éltek, ahol Damian Aspinall már az első naptól kezdve kötődni kezdett az egyik gorillakölyökhöz, aki viszonozta a feltétel nélküli szeretetet. Egy természetvédelmi projekt során azonban, Kwibit 5 éves korában szabadon engedték Afrika Gabon erdeibe. Öt év elteltével, Damian úgy döntött, vállalja a kockázatot és felkeresi legjobb barátját.

Kwibi már 10 éves volt, amikor is a férfi elindult az afrikai dzsungelbe. Sokan úgy vélték, hogy túl sok idő telt el az utolsó találkozásuk óta és a főemlős nagy valószínűséggel nem ismeri majd fel a nevelőjét, sőt fölmerült annak a kockázata, hogy a megerősödött állat esetleg nem örvend a területére betolakodó embernek és önvédelemből akár meg is támadja Aspinallt.

A találkozó rengeteg kérdést elevenített fel mindenkiben, hiszen nem tudták mire számítsanak és szinte mindenki biztos volt abban, hogy a főemlős nem ismeri majd fel embertársát. Damian azonban kiadott egy különleges hangot, amire Kwibi korábban mindig válaszolt és ezt követően egy roppant megható perc vette kezdetét: a gorilla odarohant Aspinallhoz. A 30 milliós nézettséget szerzett videó, amelyet az újraegyesítés pillanatában vettek fel, tökéletesen ábrázolja, mennyire összeolvad a két lélek, az emberek és állatok közötti különbségek megszűnnek létezni. Talán sosem vettek még fel ennyire megható, állat és ember találkozásáról szóló videót; az atmoszférába berobbanó érzések szinte leállították egy pillanatra a világot, a tökéletes jelenlét vette át az uralmat.

Sokak számára még mindig megdöbbentő tud lenni a kutatások által is megerősített tény, hogy a főemlősök képesek az érzéseik kimutatására. Talán az emberek nem szeretnék elfogadni, hogy más élőlények ennyire közel állhatnak hozzájuk genetikailag. Akik azonban tapasztalták és képesek voltak az állatokkal egy energia- és érzelemmezőbe kerülni, csodálatos élményben részesülhettek. Legtöbben ezt az empátia kifejezésekkor észlelhették, például a kutyák is érzékelik, ha gazdájuk lelkét valami nyomasztja. Ugyanakkor képesek kifejezni saját szomorúságukat és a gyászt is.

Bár Aspinall számára természetesen ezek a felfedezések nem újat mondók, hiszen nap, mint nap állatok társaságában tartózkodik, és rengeteg szeretet kap az emlősöktől, azonban Kwibivel való találkozás emberfeletti élményt nyújtott. A főemlős tekintete tele volt szeretettel és gyönyörrel, olyan szorosan ölelte barátját, mintha öt éve csak ezt a pillanatot várta volna.

„…Őszintén elmondhatom, hogy ez volt életem egyik legnagyobb élménye.” – szólt Damian.

Úgy tűnik, nem csak Damian számára volt varázslatos ez a pillanat, Kwibi sem akarta elengedni nevelőjét, ezzel újra azt bizonyította, mennyire intelligens fajok is a gorillák, akik képesek szeretni és ragaszkodni, akár az ember.


Hirdetés


Hirdetés