Mire jó a tojástartó? Megmutatjuk, hogyan váljon hasznodra a kertben is!

0

Hirdetés

Egyre többen utasítják vissza az üzletláncokban kapható gyümölcsöket és zöldségeket és próbálkoznak saját kis kertjükben gazdálkodni. A saját zöldségek termesztésének sok előnye van és a legnagyobb az, hogy mi felügyelhetjük annak növekedését és fejlődését. Senki számára sem újdonság, hogy a tökéletes külsejű bolti termés túl van vegyszerezve.

Milyen előnye van az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek? Azon kívül, hogy semmiféle vegyszert nem tartalmaznak, az otthoni termés fantasztikus ízekkel ajándékoz meg minket. Továbbá, maga a kertészkedés folyamata is jótékony hatást fejt ki a mentális állapotunkra is. Egyébként is, ki ne szeretné a friss, épp most szedett répát, paradicsomot, paprikát vagy retket?

Hogyan könnyíthetjük meg a munkánkat? Nos, az otthon saját kézzel készített dolgok kedvelőinek lenne egy jó kis javaslatunk: mindössze egy tojástartóra lesz szüksége a kedves olvasónak, amelyet sokféleképpen használhat fel.

Tojástartó használata a kertben

Fontos odafigyelni a veteményes pontos beosztására, a sorok közötti egyenességre és végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg az elültetett magok közötti távolságra. A tökéletes ágyas – minden kertész álma.

Először is előkészítjük a földet az ültetéshez, amikor kialakítottuk az ágyasokat, a tojástartót belenyomkodjuk a fellazított földbe, szépen sorban, egymás után, amíg az ágyas végére nem érünk. A tökéletesen kialakított mélyedésekbe elhelyezhetjük a magokat vagy a palántákat, gyengéden betakarjuk a földdel és végül megöntözzük. Nagyjából kettő vagy három hét elteltével felfigyelhetünk a szimmetrikus látványra.

Retek termesztéséhez tojástartó

A kertészek a retek termesztésének eredeti módját találták ki. Az kartoncellák alját levágjuk és a tojástartót a földre fektessük, bele nyomkodjuk. A földet jól megöntözzük, ezt követően pedig a kialakított kis gödrökbe vetjük a retket, gödrönként nagyjából 1-2 magot helyezünk el. Utolsó lépésként 1 cm vastagon földet borítunk az elhelyezett tojástartókra és lefedjük fóliával. A hajtások megjelenése után a fölösleget kihúzzuk, illetve a fóliát is eltávolíthatjuk.

A trükk előnyei:

  • nincs szükség gyomlálásra;
  • nincs szükség a talaj ellazítására;
  • a föld kevésbé szárad.

Paradicsom védelme a betegségektől

Egyes paradicsomfajták fürtjei a talajhoz közel képződnek. A gyümölcs öntözése során ezek a fürtök a földre eshetnek és ilyenkor a talajjal érintkezve a termés szennyezetté válhat, akár gombás megbetegségektől szenvedhet.

A tojástartót elhelyezhetjük az ágyas teljes felületén, amely így talajtakaróként szolgálhat. A tojástartó megvédi a talajt a kiszáradástól, a túlmelegedéstől, gátolja a gyomnövények növekedését, megvédi a paradicsomot a fertőzésektől

Csíráztatás tojástartóban

A régi tojástartókat a csíráztatáshoz is alkalmazhatjuk. Első lépésként megtöltjük a bemélyedéseket virágfölddel, ezt követően egyenként elhelyezzük a magokat a földben és végül megöntözzük. A karton jó nedvszívó képességgel rendelkezik, ezért folyamatosan biztosítja a magok számára a szükséges vízmennyiséget. A növény kifejlődését követően, a palántákat akár a tojástartóval együtt is elültethetjük, mivel azok szétmálnak a földben és ráadásul táplálékként is szolgálhatnak.

Mindig tiszta eper

Léteznek olyan eperfajták, amelyek rövid szárral és nagy terméssel rendelkeznek. A termés kialakulása során elkerülhetetlen a gyümölcsök talajjal történő érintkezése, amelynek következtében romlik a termés minősége, a bogyók koszosak lesznek és rovarok támadják meg őket. A gyümölcs felszínén szürke foltok jelenhetnek meg, amelyek a gyümölcs rothadásához vezetnek. A tojástartó tökéletes állványként szolgálhat. A négyzet alakú tartók közepén egy lyukat vágunk és közvetlenül a szárak alá helyezzük azt.

Tojástartóból madáretető

Amennyiben a kertészkedés terén a tojástartót az összes lehetséges módon felhasználtuk, javasolnánk még egy tuti tippet. A tojástartót alkalmazhatjuk még a madarak etetésére is. A kis rekeszeket töltsük meg magvakkal és egyszerűen helyezzük ki a teraszra vagy pedig az ablakpárkányra. A hűvös időben a madarak biztosan örömmel fogyasztják majd a táplálékot.


Hirdetés