Muhammad Ali: olimpiai bajnok és a század sportembere

0

Hirdetés

2021-ben lett 5 éve, hogy elhunyt a XX. század egyik legismertebb sportolója, az amerikai ökölvívó, Muhammad Ali.

A híres ökölvívó és olimpiai bajnok 1942. január 17-én született Louisville -ben, Kentucky államban, szülei, Odessa és Cassius Clay középosztálybéliek voltak. Édesanyja gazdag fehér családok otthonában takarított és főzött, édesapja pedig tehetséges művészként reklámtáblákat és plakátokat festett. A szülők 4,5 ezer dollárt takarítottak meg, és vásároltak egy nyaralót egy jó környéken az afroamerikaiak számára.

Muhammad születésekor az ifj. Cassius Clay nevet kapta. Apja, aki a híres liberális politikus, Henry Clay leszármazottjának tekintette magát, úgy vallotta, hogy őseit Cassius Marcellus Clay politikus szabadította ki a rabszolgaságból. Ifj. Cassius mindössze két éves volt, amikor megszületett testvére, Rudolph Clay, aki a jövőben Rahman Ali nevet vette fel.

Cassius a faji egyenlőtlenség légkörében nevelkedett, szemtanúja volt a sok igazságtalanságnak, amely az 1950-es években uralkodott az amerikai társadalomban. Nem értette, hogy miért tekintik a színesbőrűeket másodrendű embereknek

Gyakran kérdeztem anyámat: „Miért fehér minden, ami jó? Jézus miért fehér és kék szemű? Miért fehér mindenki az utolsó vacsorán? Minden angyal fehér. Szűz Mária és angyalai is fehérek. Ha meghalunk, a mennybe megyünk? „ Azt válaszolta: „Természetesen a mennybe megyünk.” Megkérdeztem: „Hol vannak akkor az összes fekete angyalok?” – emlékezett vissza Muhammad Ali.

Azokban az időkben ritkaság volt, ha az afroamerikai gyerekeknek nem kellett dolgozniuk, Cassius szüleinek stabil jövedelme azonban lehetővé tette ezt. A leendő világbajnok ennek ellenére részmunkát vállalt a Louisville-i Egyetemen, ahol asztalokat és táblákat mosott. 12 évesen összegyűjtötte egy piros kerékpár megvásárlásához szükséges pénzt, a kerékpárt viszont már másnap ellopták. A feldúlt tinédzser panaszt tett egy Joe Martin nevű rendőrnek, mondván, hogy megtalálja és megveri azt, aki ellopta a bringát. Martin akkor megjegyezte: „Mielőtt megversz valakit, először meg kell tanulnod, hogyan is tedd.”Ezzel meghívta a fiatal fiút az edzőtermébe, ahol tehetséges ökölvívókat edzett.

Mindössze hat héttel az első edzése után, Cassius Clay megjelent a televízióban, a „Jövő bajnokai” elnevezésű program egyik résztvevőjeként. A műsor alatt debütált amatőr bokszban, legyőzött egy fehér ellenfelet, és bejelentette a kamera előtt, hogy nagyszerű ökölvívó lesz.

Cassius arra törekedett, hogy az iskola befejezése után azonnal professzionális ökölvívásba kezdjen. Az edző rábeszélte, hogy vegyen részt az 1960-as olimpián, ahol nagy eséllyel nyerhet. Ekkor azonban fölmerült egy másik probléma: a fiatal férfi nagyon félt a repüléstől, és emiatt még a San Francisco-ban tartott selejtezőtornán sem akart részt venni. Végül összeszedve a bátorságot, elrepült és megnyerte a selejtezőt, majd eldobta a visszaútra szóló repülőjegyet, és vonattal indult haza. Az olimpiára először hajóval szeretett volna eljutni, de mint kiderült – lehetetlen, a fiatal tehetség kijelentette, hogy nem hajlandó részt venni az olimpián. Az edző végül meggyőzte, azzal a feltétellel, hogy csak ejtőernyő meglétével száll fel a repülőre. Cassius Clay 1960-ban nehézsúlyú kategóriában aranyérmet szerzett.

Cassius 1960. október 29-én hatfordulós döntővel debütált a profi bokszolás terén. Már a kezdetektől a gyorsaság és az erős ütések volt az, ami előre vitte a karrierben. Miután megnyerte az első 19 küzdelmet, 1964. február 25-én megkapta első bajnoki címét, ezzel legyőzve az akkori nehézsúlyú bajnokot, Sonny Listont.

Miután világbajnok lett, 1964-ben Cassius Clay csatlakozott az Iszlám Nemzethez, és először Cassius X -re, majd Muhammad Ali-ra változtatta nevét. „A Cassius Clay szolgai név. Nem én választottam és nem is akarom. Muhammad Ali vagyok! Ez egy szabad név. Azt jelenti „Isten szerette”, és ragaszkodom ahhoz, hogy az emberek ezt használják, amikor hozzám és rólam beszélnek.”

1984-ben sokkoló hír rázta meg a világot: Muhammad Ali kórházba került a hallás, a beszéd és a motoros funkciók károsodása miatt. A vizsgálatok szerint az orvosok Parkinson-kórt diagnosztizáltak. A szakértők úgy gondolták, hogy a betegség a szakmai karrier során megszenvedett számos fejsérülés eredménye. Ettől a pillanattól kezdve a bokszoló aktívan vett részt jótékonysági munkákban.

Cassius, azaz most már Muhammad Ali keményen dolgozott a sikerért, hitt magában és az erejében, 21 éves karrierje során nem véletlenül nyert meg 61-ből 56 mérkőzést. 1999-ben a BBC a “Század sportemberének” választotta, a Ring magazin pedig ötször nevezte ki az “Év harcosának”. Ali 74 éves korában, 2016. június 3-án hunyt el.


Hirdetés


Hirdetés