Szegénységből a Rekordok Könyvébe. Az első milliomos afroamerikai nő története

0

Hirdetés

Az afroamerikai Sarah Breedlove, akit sokan Madame C.J. Walker néven ismernek, az esélyegyenlőség eszméjének igazi megtestesítője.  A nő, aki rabszolgák családjában született nem csak saját részre aratta sikerének gyümölcsét, de fizetett állásokat biztosított több ezer afroamerikai nőnek, kiemelve családjukat a szegénységből. Felépített egy vállalkozást és az első női milliomosként bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe is.

Sarah Breedlove 1867-ben született az Amerikai Egyesült Államok, Louisiana államában. Bár rabszolgák családjában született, amelyben testvérei még gyapotföldeken kényszerültek dolgozni, ő volt az első gyermek a családjából, aki szabadon dolgozhatott a földeken.

Sarah korán, hét évesen veszítette el szüleit, ezt követően nővére és annak férje vette gyámsága alá, de sógora kegyetlen viselkedésétől inkább a házasságba menekült, mindössze 14 évesen férjhez ment Moses McWilliamshez.  Közös gyermekük is született, de a férj korán elhunyt és a fiatal Sarah 20 évesen már özvegy lett.

Szerencsére 1888-ban idősebb testvérei befogadták otthonába és Sarah egyidejűleg két munkahelyet is elvállalt. Mosónőként és szakácsként mindössze napi 1.5 dollárt tudott megkeresni. A pénz nem volt sok, ráadásul az egészsége is ráment, mivel a mosodában használt vegyszerek különböző bőrbetegségeket okoztak. Majdnem elvesztette hajkoronáját is, de testvérei segítségével, akik borbélyként dolgoztak, sok hajápolási tudást sajátított el, így megmenekült a kopaszodástól. A hajápolós termékek iránti szenvedélye következtében megismerkedett Annie Malone vállalkozónővel és hamarosan a vállalat ügynöke lett.  

37 évesen Sara elhatározta, hogy saját vállalkozást indít és az afroamerikai nők számára fejleszt ki egyéni hajápolási termékeket. A sok-sok kísérlet és még több kitartás meghozta a kellő eredményt.

1906-ban Charles J. Walkerrelkötött házasságot és a férfi erősen támogatta vállalkozásának fejlesztésében. A férfi a reklámiparban dolgozott és megtanította feleségének a legjobb marketingfogásokat. Sara a házakat járta és személyesen kereste fel klienseit, akiknek nem csak bemutatta a termékeit, hanem meg is tanította nekik a hajápolás fontos trükkjeit. A helyi sikert követte az országos siker is, mivel férjével a szomszédos államok lakóit is felkeresték. Hamarosan Pittsburghbe költöztek, ahol szépségszalont és iskolát nyitottak. 

Hihetetlen sebességgel fejlődött a vállalkozás, 1910-ben Indianapolisba megnyitotta a Madam C. J. Walker Manufacturing Company központját. 1917-re nagyjából 20 000 nőnek biztosított munkát a gyárban, amit épített. A gyár laboratóriummal, fodrászszalonnal és szépségiskolával rendelkezett, ahol saját ügynököket képeztek ki.

Sarah megtanította a nőknek a vállalkozásalapítás és a pénzügyi függetlenség gyönyörét. Küzdött a társadalmi igazságtalanság ellen és egyre többet jótékonykodott.

51 évesen hunyt el és halála előtt 100.000 dollárt adományozott egy árvaháznak. A rossz kezdeti körülmények ellenére ő lett az első leggazdagabb afroamerikai nő és nem csak leggazdagabb, de egy igazi példakép.

Sokan izgulunk a karrierünk miatt, amiatt, hogy minél korábban sikert érjünk el, hogy pénzügyi biztonságot hozzunk létre. Sarah Breedlove története inspiráló lehet számunkra. A nő, aki szinte semmivel a kezében indult neki a csatának, végül győztesként lépett ki belőle. Nem számít honnan jöttünk és hol tartottunk, az számít, hogy törekedjünk a tőlünk telhető legjobbra. Sosem késő és az sem gond, ha a siker illatát nem huszonévesen érzékeljük.


Hirdetés