Történelmi pillanat: Szilágyi Áron vívó, háromszoros olimpiai bajnok lett

0

Hirdetés

2021 nyarára halasztatták a 2020-as évre tervezett tokiói olimpiát, amelyre a Makuhari Rendezvényközpontban került sor. A döntő során, a magyar kardozó, Luigi Samele olasz vívó ellen aratott győzelmet 2021. július 24-én és ezzel ismételten bebizonyította, hogy olimpiai bajnok, hiszen megnyerte a 2012-ben a Londonban, valamint 2016-ban Rio de Janeiróban megrendezésre kerülő olimpián is a férfi kardozók egyéni versenyét.

Az esti döntő során a magyar sportoló 15-7 eredménnyel büszkélkedhetett. A történelem során eddig 4 elődje, Fuchs Jenőn, Kárpáti Rudolf, a szovjet Viktor Krovopuszkov és a francia Jean-Francois Lamour tudta megvédeni az olimpiai aranyérmet, háromszor azonban eddig még senkinek sem sikerült.

A szombati nap a venezuelai José Quintero és az iráni Mojtaba Abedini 15-7 legyőzésével indult, ezt követően a negyeddöntőben az iráni származású Ali Pakdaman felett aratott győzelmet. Luigi Samele az olasz csapatban már többször ért el ezüstérmes világbajnoki sikereket, egyéni szinten azonban még sikerült nagyobb eredményeket szerezni.

A mérkőzés elején Szilágyi láthatóan odatette magát, ugyanis másodpercek elteltével 3-0 vezetett és hamarosan eljutott a 7-1 állásig is. Ezt követően Samele is összeszedte magát és igyekezett behozni a lemaradást, 7-5-re sikerült is, a pihenő előtt azonban, Szilágyi ismét pontot szerzett. A szünet után a magyar sportoló tovább vitte a tusokat, 12-5-nél tartottak, amikor Luigi még megpróbálta behozni a lemaradást, de mint tudjuk, sikertelenül.

A győzedelmes pillanatot követően, Szilágyi Áron felemelte karját, megölelte edzőjét, Decsi Andrást, majd megragadta és lobogtatni kezdte a magyar zászlót. A 31 éves sportoló, a háromszoros olimpiai bajnok megszerezte a tokiói magyar küldöttség első dobogós helyét.


Hirdetés