Tudta, hogy az Illy kávégyártó cég alapítója valójában magyar származású?

0

Hirdetés

Olaszország utcáit járva, ösztönösen érezzük azt, hogy úgy beülnénk egy kávézóba, egy aromás presszókávéra. Sokan nem is gondolták volna, hogy az Illy kávé valójában egy magyar férfi, Illy Ferenc nevéhez kapcsolódik, aki Itáliában Francesco Illy néven lett ismert. Ferenc igazi kávéforradalmár volt, aminek következményeit vagy inkább a levét a mai napig isszuk. Természetesen örömmel és pozitív értelemben. 

A kávét joggal tekintik kultikus italnak világszerte. A világ számos országában ismerik és szeretik, és ez alól Magyarország sem képez kivételt. A magyarok nem csak kávéval kezdik a napot, egy szünet, üzleti vagy baráti találkozó sem lehet teljes egy csésze aromás presszó nélkül.

Illy Ferenc az Osztrák-Magyar Monarchia idején született, 1892. október 7-én Temesváron. Apja, Illy János magyar származású asztalos, anyja Rössler Aloisia pedig német nemzetiségű asszony. Ferenc Temesváron a Józsefváros elnevezésű kerületben nőtt fel és a Temesvári Piarista Gimnáziumot végezte el. 22 éves korában csatlakozott a Monarchia hadseregéhez és 1914-ben az I. Világháború több frontján is harcolt.

A háború befejeztével Trieszt városában telepedett le, ahol megismerte jövendőbeli nejét, Vittoriát. Vittoria német és ír gyökerekkel rendelkező olasz zongoratanárnő volt. Két gyermekük született.

Illy eleinte kakaó- és kávékereskedelemmel foglalkozó cégeknél dolgozott. Francesco Illy nemcsak sikeres üzletembernek, hanem zseniális feltalálónak is bizonyult. Hiszen a megszerzett tapasztalatnak köszönhetően hatalmas innovációkba kezdett bele.

Először is, egy vákuum csomagolást talált fel, amelyben a frissen pörkölt kávé teljesen megőrizte aromáját. Speciális dobozokban tárolta, ezáltal a kávé illata sokáig megmaradt. A forradalmi kávépörkölés módszerének egyik eleme az volt, hogy a nagy nyomás alatt lévő kávéban az oxigént nitrogénnel helyettesítette, ezért a kávé az eredeti állapotában konzerválódott.

Néhány évvel később, 1933-ban Illy Ferenc megalapította a saját kávé márkáját, az Illycaffét. Ferenc betört a kávéiparba és a rendhagyó újítás volt az, ami vitte előre a céget. A világhírű siker csaknem 100 éve varázslatos ízekkel ajándékozza meg a kávé szerelmeseit. 2 évvel később, 1935-ben Ferenc, a világon elsőként, feltalálta az automata kávégépet, amely az Illeta nevet kapta. Természetesen ma már ezeknek egy újabb változatát használjuk, azonban a történelem, történelem marad és Illy Ferenc az, akinek neve ehhez a forradalmi innovációhoz kapcsolódik.

A praktikus csomagoslásnak köszönhetően, az 1940-es években az Illycaffé exportálni kezdte termékeit Svédországba és Hollandiába. A második világháború után Ernesto Illy, a cég alapítójának fia vette át a cég irányítását. Ernesto, tehetséges tudós és kutató. 1974-ben elsőként forgalmaztak kávékapszulákat, 1988-ban pedig már fotokromatikus módszerrel válogatták ki a legjobb minőségű kávészemeket. Ernesto 1998-ban létrehozott egy kutatólaboratóriumot, amely alapján később számos új találmány született.

2000 -ben Triesztben az Illycaffé létrehozta a Kávé Egyetemet (Universitá del caffé) a kávéipar szakembereinek képzésére. Jelenleg évente több mint 10 ezer ember tanul az egyetemen, ahol elsajátítják az elit kávéfajták helyes termesztését, valamint a kávébab begyűjtésének és tárolásának tudományát.  Az egyetem mindazoknak szól, akik kávéval, a kávé elkészítésével, értékesítésével és népszerűsítésével szándékoznak foglalkozni.

Illy Ferenc 1956-ban halt meg Triesztben, a céget fia, most pedig unokája, illetve annak három testvére vezeti.


Hirdetés


Hirdetés