Tuti tippek, amelyektől még jobban virágzik majd a muskátli

0

Hirdetés

Az állandóan változó, kiegyensúlyozatlan időjárás nem csak az emberre van kellemetlen hatással, de az állat- és növényvilágra egyaránt. Egyik napról a másikra változik a hőmérséklet és a tökéletes példa erre az idei ősz hirtelen érkezése, hiszen augusztus végén, szinte egy éjszaka alatt a hőmérséklet 15-17 Celsius fokkal csökkent. Egy hét elteltével azonban újra visszajött a kellemesen meleg időjárás.

Az folyamatosan hullámzó hőmérséklet és a szélsőségek eléggé megnehezítik a növények gondozását, annak ellenére is, hogy a muskátli az egyik legnépszerűbb nyári virág. A muskátli egész nyáron a kert vagy az erkély legvonzóbb teremtése, mivel hónapokon keresztül virágzik. Összesen körülbelül 400 fajtáját ismerjük.

Nézzünk néhány tippet illetve öntözési módszert, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges növény fejlődéséhez!

1. Távolabbra a huzattól

A muskátli nagyon jól boldogul a melegben, nem véletlenül tündököl egész nyáron színes pompában. Télen a + 14 Celsius fok már megfelelő a növény számára. Az egyetlen, amit nem tolerál a muskátli – a huzat. Amennyiben szellőztetni szeretnél, tartsd távolabb a növényt az ablaktól, vagy azoktól a terektől, ahol huzatnak lenne kitéve. 

2. De közelebb a fényhez

A napfény elengedhetetlen ahhoz, hogy a muskátli egészséges levelekben és gyönyörű virágokban gazdag életet éljen. Napi 6, de inkább 8 órás napsütésre van szüksége, de az sem baj, ha nincs közvetlen “napozásnak” kitéve, hiszen nagyon jól fejlődik a félig árnyékos helyeken is

3. Locsolkodási szokások

A nagy hőségben inkább a kora reggeli vagy a késő esti öntözés a javasolt. A leghatékonyabb az esővíz, de az is rendben, ha árnyékosabb helyen tartott vízzel locsoljuk. Mindenképp kerüljük a nagyon hideg vizet és a nap legforróbb szakaszában történő öntözést, mivel a hőingadozás káros lehet az egyébként nem túl érzékeny növényre. Létezik azonban egy apró kis trükk, amely hozzájárulhat a növény egészséges növekedéséhez, mégpedig az öntözővizet előbb érdemes felforralni és lehűteni, így a muskátlinak szánt folyadék vízkőmentes lesz.  Kéthetente érdemes folyékony tápoldattal bővíteni a sima vizet.

4. Vízből is megárt a sok

Mint minden élőlény, a muskátli is kedveli az öntözést, de nem szabad túlzásokba esnünk. Az orchideához hasonlóan, a muskátli vizét is érdemes a cserépbe önteni, ahonnan a gyökerek felszívják a szükséges mennyiséget. Arra azonban mindenképp ügyeljünk, hogy a cserépben nem maradjon fölösleges víz.

Sokkal elviselhetőbb számára a száraz, mint a túl nedves talaj. Természetesen tavasszal és nyáron gyakoribb öntözést igényel, de minden öntözés előtt vizsgáljuk meg kezünkkel a talaj állapotát és nedvességtartalmát.

4. Talajból semmi extra

A muskátli nem igényel különösebb talajt, de ha választani kell, akkor inkább a lazább szerkezetű talajt kedveli, tökéletes otthont nyújthat a növény számára például a muskátliföld.

5. Ősszel távolítsuk el a száraz leveleket

Érdemes eltávolítani az elszáradt virágokat, illetve leveleket, így a növény új hajtásoknak adhat életet. Azért is érdemes megszabadulni az élettelen részektől, hogy a továbbiakban a növény szép arányosan fejlődjön. A virágüzletek dolgozói megjegyzik: minél többet vágja a muskátlit ősszel, annál pompásabb lesz tavasszal.


Hirdetés


Hirdetés