Újdonság a kávéfogyasztásban: adj hozzá egy csipet sót!

0

Hirdetés

Minden finomság tartalmaz egy csipet sót, így van ez a kávéval is. A világ legelterjedtebb italát most még különlegesebbé varázsolhatod.

A kávéfogyasztás amellett, hogy a nyüzsgő nap közepette egyfajta relaxációs élvezetet nyújt, sok jótékony hatással is rendelkezik.

  1. A kávébabok koffeint, B3 vitamint, magnéziumot és káliumot tartalmaznak
  2. Rendszeres alkalmazása csökkenti a vérnyomást, a szív- és érrendszeri megbetegedések, az agyvérzés, illetve a cukorbetegség esélyét
  3. Megelőzheti az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulását
  4. Megőrzi a máj egészséges funkcionálását
  5. Energiát biztosít és leggyakrabban az emberek pont e funkciója miatt fogyasztják az italt.

Sokunkkal megtörtént már, hogy tévedésből, cukor helyet egy jó vagy akár kettő kiskanálnyi sót tettünk a kávénkba. Nos, ha ezt valaki megtapasztalta, jogosan gondolhatja, hogy nincs az a csoda, amely sós kávé fogyasztására kényszerítené őt.

A mennyiség azonban itt is fontos, ugyanis mindössze EGY csipet só fokozza a kávé aromáját, kifejezőbbé teszi a kávé ízét, anélkül, hogy éreznénk bármiféle sós ízt.

Aki pedig fél már ennek gondolatától is, valószínűleg még nem tapasztalta a gyakorlat jótékony hatásait.

Tehát, miért adjunk sót a kávéhoz?

  1. Javítja a víz minőségét

Jól tudjuk, hogy a kávé íze közvetlenül víz minőségétől is függ. A só a benne rejlő összetevőknek köszönhetően javítja a víz ízét és kémiai tulajdonságait, így a minőségét is, lágyabbá teszi azt. Érdekes tény, hogy a sós víz használata általában több habot képez a kávé elkészítése során.

2. Eltávolítja a kávéból a felesleges keserűséget

Egy csipetnyi só elveszi a kávé túlzottan keserű ízét, így a pörkölt kávészemek finom aromáját kedvünkre ízlelhetjük. Ez a folyamat a sóban megtalálható nátrium-ionoknak köszönhetően valósulhat meg. Továbbá, amennyiben fontos nyomon követnie a cukorbevitel mennyiségét, a só tökéletes cukorhelyettesítő lehet. Bár nem teszi édessé az italt, azonban elveszi a kellemetlen, túlzott keserűséget, így akár cukor nélkül is kellemes lesz a kávé fogyasztása.

3. Hasznos a másnaposság ellen

Egyes elméletek szerint a csipetnyi sóval fűszerezett kávé enyhíti a másnapossággal járó kellemetlen érzéseket és tüneteket, de ilyen célból viszonylag kevesen fogyasztják sósan a kávét.

4. Pótolja a nátriumveszteséget!

Egyes tudományos kutatások szerint, a sok kávé fogyasztása a nátrium szervezetből való kiürüléséhez vezet. Amennyiben aggasztja ez a kérdés, a só tökéletes megoldást jelent a nátrium-egyensúly fenntartásához.

Ki fedezte fel a kávé sóval történő fogyasztását?

A sós kávéval kapcsolatos feljegyzések sok nép történetében megtalálhatók, nyilvánvalóan e recept ötlete egyszerre több helyen is megjelent. A só hozzáadása a kávéfőzési hagyományok szerves része Magyarországon, Skandináviában, Törökországban és más országokban is.

A hagyomány kialakulásának egyik lehetséges oka a természetes eredetű, úgynevezett sós víz használata. A part menti régiókban vannak helyek, ahol a sós tengervíz keveredik a folyók édesvizével. Az ilyen víz sótartalma 0,05–3% (összehasonlításképpen a tengervíz átlagosan 3-5%-ot tartalmaz). Az ókortól kezdve az emberek gyakran használták ivóvízként, beleértve a kávéfőzést is ezzel a vízzel történt. Szinte már magával értetődő volt az enyhén sós kávé fogyasztása, sőt, az idő múlásával az emberek észrevették a kávé ily módon történő előkészítésének előnyeit.

Egy másik, a Közel-Keletről származó verzió a sós kávé megjelenését a forró éghajlatban történő sótartalom fenntartásával magyarázza.


Hirdetés


Hirdetés