Vaszilij Arhipovnak köszönhető, hogy nem súlytott le az emberiségre a III. világháború

0

Hirdetés

Vaszilij Arkhipov a szovjet haditengerészet kiemelkedő tagja, az orosz tengeralattjáró flotta egyik rangidős tisztje, aki 1962-ben megakadályozta a harmadik világháború kitörését, ezért az Egyesült Államok egyik szervezete, utólag a “Future of life” díjjal tüntette ki.

A történelem egyik legzavarosabb időszaka volt, amikor is az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió az ellenségeskedés tetőfokára jutott, amely majdem egy atomháború kezdetét jelentette, de Vaszilij Alekszandrovics Arkhipov egy bölcs döntéssel megmentette a világot egy hatalmas katasztrófától.

Kiderült, hogy a szovjetek rakétatelepeket építettek Kubában, amit az amerikaiak természetesen nem néztek jó szemmel és John F. Kennedy amerikai elnök, a telepek felszámolására kérte fel az oroszokat. A kéréstől való elfordulás esetére, figyelmeztette az ellenséget, hogy nukleáris háború kezdeményezésére is hajlandó.

1962. október 27-én a III. Világháború a B-59-es tengeralattjáróval kezdődhetett volna, azonban az ott szolgáló Arkhipovnak köszönhetően, nem került sor a tragédia kirobbanására. Az atom-tengeralattjárón egy a hirosimai atombombához hasonló erejű atombomba volt elhelyezve, ráadásul engedélyt kaptak arra, hogy szükség esetén, a rakéta kilövésre kerüljön a Moszkvától kapott külön engedély nélkül is. A tengeralattjáró Kuba partjához közel helyezkedett el, amelyet már körülvettek az amerikai hajók és helikopterek, hogy szükség esetén lecsaphassanak.

Arhipov és a legénység tisztában volt az őket körülvevő veszélyekkel, emiatt egy hétig fel sem jöttek a víz felszínére. Meghibásodott a légkondicionáló szerkezet, így a katonáknak nagyjából 50 fokos hőmérséklettel kellett megküzdeniük, ráadásul napi egy pohár vizet fogyaszthattak csak a víz- és élelmiszerhiány következtében.

Az amerikai flotta arra várt, hogy a szovjetek megadják magukat és a folyamat felgyorsítása érdekében gránátokat engedtek a víz fenekére. Azt azonban ők sem sejtették, hogy mekkora veszély fenyegeti őket valójában.

Fogytán volt az oxigén is és egyre nagyobb nyomás nehezedett a tengeralattjáró legénységére. Ekkor a kapitány, Valentin Savitsky, elhatározta, hogy kiadja a parancsot a torpedók kilövésére. Szerencsére a B-59 másodtisztjének, Vaszilij Arhipov jóváhagyására is szükség volt, aki nehezen, de meggyőzte a kapitányt a visszavonulásra. Végül a B-59 a felszínre jött. A kubai rakétaválság Hruscsov kezdeményezésével zárult le, ugyanis a szovjet vezető az atomrakéták eltávolítását parancsolta meg.

Vaszilij Arhipov 1998-ban halt meg és a tengeralattjáró valódi története, miszerint a szovjet hadi tengerész megmentette a világot, csak 2002-ben derült ki.

Az eset 55. évfordulóján az egy civil szervezeteket fenyegető veszélyek megelőzésével foglalkozó amerikai szervezet úgy döntött, hogy Arkhipovot a korábban említett “Future of life”, azaz az “Élet Jövője” díjával ajándékozza meg. A szervezet tanácsadó testületének tagjaihoz többek között olyan hírességek tartoznak, mint Elon Musk vagy Morgan Freeman színész. Az 50 ezer dollár értékű díjat ünnepélyes körülmények között adták át az 1998-ban meghalt tengerész lányának és unokájának.


Hirdetés